Home / Návody / Ako na vymáhanie pohľadávok?

Ako na vymáhanie pohľadávok?

Vymáhanie pohľadávok nie je pochopiteľne jednoduchá záležitosť, a to nielen pre veriteľa, ale i dlžníka. Môže sa stať, že denno-denne kontaktujete dlžníka, ktorý vám neodpovedá, prípadne vám poskytuje nepravdivé informácie a vy stojíte pred vážnym rozhodnutím. Ako docieliť, aby som získal to, čo mi patrí? Aké mám možnosti a na čo by som nemal v žiadnom prípade zabudnúť? Ak si aj vy kladiete podobné otázky, nechajte sa inšpirovať nasledujúcimi riadkami a uľahčite si túto situáciu aj vy.

Čo sú pohľadávky?

Na úvod si definujeme, čo sú to vôbec pohľadávky. Ide o súčasť majetku účtovnej jednotky, pričom vznik aj zánik pohľadávky má svoje daňové aspekty. Ak podnikateľský subjekt dosahuje výnos, musí odvádzať daň z príjmu. K pohľadávke sa však viažu aj nepriame dane, čiže daň z pridanej hodnoty, ktorá je jej súčasťou. Súčasťou pohľadávky môžu byť aj úroky, prípadne poplatky z omeškania a náklady spojené s uplatnením pohľadávky. Pre úspešné vymoženie pohľadávky však nestačí len výhra na súde, ale tiež analýza majetku dlžníka, jeho preverenie a celkový plán postupu, vďaka ktorému dotiahnete celý proces až do samého konca.

Prečo je lepšie využiť služby profesionálov?

Ak aj vaša spoločnosť stojí pred dôležitým rozhodnutím, či bude pohľadávky vymáhať za pomoci profesionálov alebo sa spoľahne sama na seba, je nutné uvedomiť si, že náklady na vymáhanie pohľadávok vlastnými silami sú veľakrát vysoké a najmä nepredvídateľné, keďže vopred neviete, aká bude výška mzdových nákladov či cestovného. Naopak, ak využijete služby špecializovanej firmy CLAIMS COLLECTION na vymáhanie pohľadávok, ceny sa pohybujú od 30% do 10% z nominálnej ceny pohľadávok, pokiaľ sú pohľadávky vyššie ako 200 €. Výhodou je, že ak spoločnosť od dlžníka nevymôže nič, klientovi nevznikajú žiadne finančné náklady. Čo treba spomenúť je aj fakt, že tím spoločnosti je tvorený z kvalifikovaných zamestnancov, ktorí sa dlhodobo venujú právu, a teda dokážu zabezpečiť vysokú úroveň vymoženosti odkupovaných pohľadávok.