Home / Šport / Strava a výživa športovcov je cestou k úspechu

Strava a výživa športovcov je cestou k úspechu

Pravidelné športovanie je oddych pre psychiku, prestanete vtedy myslieť na problémy bežného života a zároveň pracujete na dosiahnutí svojich fyzických cieľov. Či už chcete redukovať tuk, alebo naberať svalovú hmotu, musíte si uvedomiť, že cvičenie je len malou časťou, ktorá vám pomôže na tejto ceste. V posilňovni alebo iným cvičením strávite len niekoľko hodín týždenne, preto záleží na tom, ako sa správate práve ten zvyšný čas. To znamená, akú aktivitu vynakladáte mimo svoj tréning a ako vyzerá vaše stravovanie. Tam môže prichádzať ku kameňu úrazu, kvôli ktorému sa k cieľu nedostanete tak rýchlo, ako by ste si predstavovali.

Bez vody ani na krok

Začneme pitným režimom. Ten je veľmi často podceňovaný, a to najmä u ľudí, ktorí prirodzene nepociťujú smäd. Vtedy je nutné si vedome uvedomovať potrebu dopĺňania tekutín. Za deň by mal dospelý človek vypiť približne 2,5 litra, do tohto sa však nezapočítavajú kofeínové nápoje, ktoré ešte telo odvodňujú. Ak ste veľmi aktívnym človekom, potom by ste mali aj tento objem navýšiť, aby ste sa nedostali do stavu dehydratácie. Pri pravidelnom pití tekutín bude aj váš žalúdok pocitovo plnší, obličky budú plne funkčné a vaša pokožka sa zbaví suchosti.

Pravidelne a nutrične naplnené jedlá

Nech už sa snažíte upraviť si postavu ktorýmkoľvek smerom, vždy je dôležitá pravidelná strava. Jediný rozdiel je v porciách jedla a jeho zložení makro živín. V prvom rade si musíte nastaviť dostatočné množstvo bielkovín, ktoré denne budete prijímať a od toho si potom rozvrhnete, v akom pomere budete voliť sacharidy verzus tuky. Sacharidy sú na gramy menej kalorickejšie, avšak tukové jedlá sú vo všeobecnosti nosičmi chuti. Okrem makro nutrientov je dôležité dopĺňanie aj mikro nutrientov. Ovocie, zelenina, vitamíny či minerály. Ak nie ste schopní prijať niektorú zo zložiek, potom nešetrite na športovej výžive a doplňte ju kvalitnými produktami.

K najobľúbenejšími produktami športovej výživy patria proteíny, esenciálne aminokyseliny, vitamíny či minerály. Vždy si zvoľte overeného výrobcu týchto produktov a riaďte sa odporúčaným dávkovaním. Pri aktívnom športovaní sa možno stretnete aj s potrebou dopĺňania energie a muži budú chcieť prírodne podporiť tvorbu testosterónu a rast svalov. K tomu vám môžu dopomôcť legálne náhrady steroidov, ktoré sú bezpečnými doplnkami stravy na trhu bez žiadnych vedľajších účinkov.

Strava je u športovcov veľmi dôležitá a mali by ste zabudnúť na staré mýty, ktoré tvrdia, že nemôžete konzumovať jedlo po určitej hodine, ovocie je vhodné len do obeda a z niektorých potravín sa priberá. Prijímajte informácie o strave z overených zdrojov a vždy sa snažte svoj organizmus počúvať, aby ste mu dodávali to, čo potrebuje.