Home / Bývanie / Matrace je potrebné pravidelne meniť. Ako zistíte že je správny čas na nový matrac?

Matrace je potrebné pravidelne meniť. Ako zistíte že je správny čas na nový matrac?

Priemerná životnosť matracu je 8 rokov. Avšak to všetko závisí najmä od kvality, zloženia a celkového zaťažovania matracu. Ak váš matrac vykazuje niektorý z nižšie uvedených defektov, je čas uvažovať nad kúpou nového.

  1. Známky opotrebenia

Ak váš matrac vykazuje viditeľné známky opotrebenia ako je slabosť materiálu, hmatateľné hrčky alebo pružiny, ktoré je cez matrac cítiť, je čas pomýšľať na nový.

  1. Hlučné pružiny

Pružiny, ktoré pri pohybe vŕzgajú alebo je ich počuť, je znakom toho, že niečo nie je v poriadku a matrac bude potrebovať výmenu.

  1. Svalová stuhnutosť alebo bolesti chrbtice

Stuhnutie svalstva alebo bolesti chrbtice môžu mať samozrejme mnohé zdravotné príčiny. Pokiaľ však žiadnymi netrpíte a napriek tomu mávate bolesti, je možné že nemáte správny matrac. Dôvodom môže byť napríklad nesprávna tvrdosť matracu. Navyše, ak aj máte zdravotné problémy, je možné že po výmene matraca sa vám uľaví a bolesti budú menšie.

  1. Vaše alergie alebo astma sa zhoršili

V matracoch sa nachádza najviac roztočov a alergénov z celej domácnosti. Preto je potrebné všetky matrace, a hlavne matrace pre deti, pravidelne čistiť a vysávať. Ak však ani pravidelná údržba nepomáha a vaša alergia sa zhoršila, je čas sa zamyslieť nad kúpou nového matraca. Na trhu nájdete mnohé protialergické typy matracov.

  1. Väčšie zaťaženie matraca

Ak ste matrac kupovali iba pre seba, ale teraz na ňom spávate s dieťaťom alebo sa zvýšila vaša hmotnosť, môže sa stať, že opotrebenie matraca príde oveľa skôr ako ste predpokladali. Ak sa vám zdá, že sa dobre nevyspíte, určite zvážte či neprichádza k preťaženiu matraca, ktoré by mohlo nekvalitu spánku spôsobiť.

Hoci je odporúčané vymeniť matrac každých 8  rokov, niektoré typy, ako sú napríklad matrace pre seniorov je vhodnejšie otestovať oveľa skôr, pretože od ich stavu závisí celý spánok.