Home / Bývanie / Vaša záhrada podľa feng šuej. Ako na to?

Vaša záhrada podľa feng šuej. Ako na to?

Vaša záhrada podľa feng šuej. Ako na to?Keď sa povie feng šuej, mnoho ľudí si predstaví, ako by si podľa tohto učenia usporiadalo svoju spálňu, obývaciu izbu, či iné miesta v dome. Avšak napadlo vám, že podľa feng šuej si môžete vytvoriť aj záhradu? Koniec koncov, feng šuej je v prvom rade o spojení s prírodou. Kde inde ho teda využiť, ak nie v záhrade?

Ako využiť feng šuej v záhrade

Prinášame vám niekoľko základných tipov, vďaka ktorým dostanete feng šuej aj do vašej záhrady.

  1. Pracujte s elementmi

Piatimi elementmi feng šuej sú voda, drevo, oheň, zem a kov. V záhrade by mali mať zastúpenie takto:

  • Tento prvok dokonale pokryjú dreviny v záhrade. Aby ste si element dreva udržali po celý rok, vysaďte vždyzelené dreviny. Okrem výsadby stromov tomuto prvku pomôže aj drevená stavba. Ideálne napríklad záhradný altánok v japonskom štýle alebo drevený mostík. Dokonalý altánok do vašej feng šuej záhrady nájdete na gazebo-altanky.sk
  • Oheň. Oheň zastupuje aj samotné slnečné svetlo. Tento element však podporíte rastlinami v červených farbách ako napríklad japonský javor.
  • Ak chcete do záhrady začleniť element zeme, dajte si tam kamene alebo skaly. Pokiaľ ide o farby, voľte žltú alebo hnedú.
  • Farba kovu je biela. Kov teda umocníte bielymi rastlinami. Môžete však zvoliť aj kovové prvky ako zvonkohra, prípadne kovová pergola.
  • Čo tak fontánka alebo napájadlo pre vtáčiky? Ideálny vodný element vo vašej záhrade.
  1. Nechajte prúdiť energiu chi

Číňania veria, že zlí duchovia kráčajú po priamke. Preto by vo feng šuej záhrade mali byť všetky cestičky kľukaté. Tak bude pozitívna energia chi voľne prúdiť.

  1. Nepoužívajte párne počty

A to či už sa jedná o rastliny, kamene alebo čokoľvek iné vo vašej záhrade. Všetky ozdobné prvky alebo výsadbu voľte v počte tri alebo päť. To taktiež prispieva k prúdeniu pozitívnej energie.

  1. Nenechajte stromy dotýkať sa domu

Vetvy stromov by mali byť od domu v dostatočnej vzdialenosti. Je v poriadku, ak sa domu dotýkajú kvetiny, či iná zeleň. Konáre by však podľa feng šuej nemali prísť do kontaktu s domom.

  1. Zoznámte sa s mapou bagua

Mapa bagua je rozdelená na deväť oblastí – smerov, pričom každý podporuje niečo iné. Napríklad prosperitu podporuje element dreva a mal by byť umiestnený na juhovýchode záhrady. Dobre si teda naštudujte mapu bagua, ktorú nájdete kdekoľvek na webe a elementy umiestňujte podľa toho, akú oblasť života sa snažíte podporiť.

Vďaka feng šuej získa vaša záhrada pozitívnu atmosféru a tie správne vibrácie. Navyše, bude vyzerať krásne!