Home / Cestovanie / Najstresujúcejšie jazdy autom: ako im predchádzať

Najstresujúcejšie jazdy autom: ako im predchádzať

Najstresujúcejšie jazdy autom: ako im predchádzať

Autá vládnu svetom. Nuž, možno skôr vládnu nášmu priemyslu a ekonomike. Ale my sme svetoví, takže vládnu svetu a my spolu s nimi. Jazda autom vie byť príjemné potešenie, ktorým ešte okoliu dokážeme, že si takéto pohodlie môžeme dopriať. Veď čo iné by vám napadlo pri pohľade na nový Opel Crossland? Len to, že si pán vodič či pani vodička dopriali. Pekne sa ním vozia každý deň do práce a z práce. Alebo aj nie? Podľa Krátkeho slovníka slovenského jazyka je slovo voziť sa definované nasledovne: premiestňovať sa na vozidle al. na inom pohybujúcom sa prostriedku. Odkedy sa auto, hoc by to bol aj Opel Grandland, úplne nový, športový a komfortný, pohybuje, ak trčí v zápche? To len potom stojí so zapnutým motorom a znečisťuje ovzdušie a zaberá svojou existenciou verejný priestor. Jedinú výnimku by mohol mať iný Opel. Opel Mokka E. Ten je čisto elektrický, takže v jeho prípade nemôže byť o emisiách v zápche ani reči.

Aj keď ste si zaobstarali nového štvorkolesového miláčika, neznamená to, že nie ste vystavení nástrahám cestnej premávky. Nemyslím tu však problémy zavinené vami, vy máte predsa nové a spoľahlivé nemecké vozidlo, ktoré vás nesklame. Nik sa vám nezaručí za ostatných účastníkov cestnej premávky, ktorí bývajú z času na čas pekne… inteligentní. Spletú si červenú so zelenou na semafore, kľučkujú medzi pruhmi jedna radosť, ani ten autobus či vozidlo MHD nepustia pred seba a keď by sa náhodou dostali na železničné priecestie, no amen tma. Vy ste si teraz všetky tieto prekérne situácie predstavili a teraz sa samých seba pýtate: stojí mi to vôbec za to, aby som sa takto nervačil pre hlúposť iných?

A vy teraz čakáte odpoveď, že? Tá je jednoduchá: samozrejme, že nestojí. Skúste na týždeň spraviť nasledujúci experiment: umyte svojho nového tátoša, dajte mu patričné hýčkanie a opateru, schovajte ho do garáže a týždeň cestujte do práce hromadnou dopravou. Možno zistíte, že to trčanie v zápchach je znesiteľnejšie, ak trpíte kolektívne s celým autobusom či osadenstvom vlakovej stanice, keď budete spolu čakať na meškajúcu lokálku. Vy sa neobaríte kávou a možno si vypočujete aj váš obľúbený podcast. A svet bude aspoň na chvíľu ružovejší.