Home / Bývanie / Kvalitný spánok. Vyspite sa konečne do ružova

Kvalitný spánok. Vyspite sa konečne do ružova

Kvalitný spánok. Vyspite sa konečne do ružovaRuku na srdce. Kedy ste sa naposledy vyspali tak, že ste sa ráno po prebudení cítili plní sily? Asi veľmi dávno, že? Len máloktorí ľudia sa dokážu každú noc vyspať do ružova. Problém s prerušovaným spánkom majú častejšie ženy ako muži. Všetko sa dá zmeniť, ak dodržíte zopár krokov, ktoré aj vás zaradia do skupiny spokojných spachtošov.

Buďte počas dňa aktívni

Ak budete celý deň ležať v posteli, nemôžete sa diviť, že v noci oko nezažmúrite. Nemusíte sa ihneď zapojiť do olympiády alebo celý deň kopať na záhradke. Stačí, keď jazdu v automobile zameníte za chôdzu, s deťmi sa vyšantíte na ihrisku alebo si krátko zacvičíte pred televízorom. Každá fyzická aktivita počas dňa sa ráta a každá vás privedie krok za krokom k zdravému spánku. Pozor však na cvičenie tesne pred spaním a na všetky činnosti, ktoré by vás mohli rozrušiť.

Dajte si záležať na prostredí

Pre drevorubačský spánok potrebujete nielen kvalitné matrace, ale tiež posteľ, lôžkoviny a priestor pripravený na spanie. Začnime matracmi, ktoré by mali mať tvrdosť vyhovujúcu vašim zdravotným požiadavkám. Dajte si záležať aj na výber materiálu, z ktorého je matrac vyrobený. Obzvlášť obozretní by mali byť alergici a ľudia s pohybovými problémami. Cien sa obávať nemusíte, pretože aj kvalitné matrace bývajú často v zľave. V e-shope matracentrum kliknite na položku matrace výpredaj a iste nájdete vhodný matrac za skvelú cenu. Vaša posteľ by mala byť dostatočne veľká, lôžkoviny prispôsobené ročnému obdobiu a izba vyvetraná, zatemnená a bez rušivých elementov.

Vsaďte na rituály

Vedecky bolo dokázané, že lepšie sa vyspia ľudia, ktorí chodia každý deň spať v rovnaký čas. Absolútne neodporúčame vyspávanie počas víkendov a voľných dní. Ak sa nevyspíte počas týždňa, cez víkend spánok nedoženiete. Pozor aj na to, že veľa ľudí chce ponocovanie nahradiť šlofíkom počas dňa. Takýto spánok nikdy nenahradí spanie v noci. Mozog totiž dokáže produkovať melatonín (hormón spánku) len počas noci. Skúste si vytvoriť pred spánkom rituály. Najvhodnejšie je si dopriať pár dúškov bylinkového čaju a prečítať si zaujímavú knižku. Medzi rituály celkom iste nepatrí prejedanie sa alebo pitie alkoholu. Lepší spánok dosiahnete tiež vďaka pohodlnému pyžamu a blízkosti milovanej osoby.