Home / Šport / Američania a ich vzťah k futbalu. Prečo nie je futbal v Amerike populárny?

Američania a ich vzťah k futbalu. Prečo nie je futbal v Amerike populárny?

Američania a ich vzťah k futbalu.

Američania sú v zásade veľkými fanúšikmi športov. Sami sa môžete presvedčiť, keď vidíte televízne prenosy z amerických športových hál. Preplnené sedadlá plné jasajúcich divákov, obrovské show v prestávkach a k tomu stávkovanie. To všetko charakterizuje každý jeden športový zápas, ktorý sa odohrá v Amerike. Teda okrem futbalu.

Ktorých 5 športov dokáže Američanov dostať na zápasy

Podľa ratingov, ktoré nedávno vyhodnocovali televízne stanice, vysvitlo, že prvú priečku v obľúbenosti športov v Amerike opäť zabral americký futbal. Klasický futbal je na tom o niečo horšie, i keď americký ženský futbal je populárny u väčšiny domácich. Späť k americkému futbalu. Nemilujú ho iba Američania, ale dokonca aj obyvatelia iných krajín. Dokazuje to deviate miesto v celosvetovom rebríčku obľúbenosti športov. Američania nesledujú futbal len pred televíznymi obrazovkami, ale dokážu precestovať celé kilometre, aby si sadli do hľadiska priamo na štadióne. V čase konania každého zápasu prekvitá online stávkovanie i stávkovanie priamo na štadiónoch. Veď stávkovaniu sa venuje až 80 % Američanov. Podobne je to počas zápasov baseballu, ktorý sa umiestnil na druhej priečke. Popularitu baseballu dokazuje fakt, že v Amerike sa odohráva hneď niekoľko baseballových líg. Tretie miesto obsadil basketbal, teda konkrétne najvyššia liga NBA. Hráči NBA sú stavaní na piedestál a okrem štadiónov je ich vidieť v desiatkach reklám. Amerika je samozrejme aj krajinou hokeja, ktorý sa predral na štvrtú priečku v obľúbenosti. Za hokej hlasovali predovšetkým obyvatelia Severnej Ameriky, ktorí sú na každom zápase varení – pečení. Piate miesto patrí konečne športu milovaného celým svetom – futbalu. Najobľúbenejší šport sveta skončil na piatom mieste možno aj vďaka zvučným menám amerických futbalistov ako Wayne Rooney alebo Landon Donovan.

Prečo nie je futbal na prvom mieste amerických športov

Iste si aj vy kladiete otázku, prečo nie je futbal v USA populárny. Napriek tomu, že futbal nevyhráva prvé miesto v srdci Američanov, záujem o tento šport narastá aj v Amerike. V priemere 7 % obyvateľov Ameriky považuje futbal za svoj top šport. Jednou z príčin, prečo nie je toto číslo vyššie je to, že Američania chcú vo všetkom vyčnievať, byť vo všetkom prví a vo futbale sa im tento status nedarí napĺňať. Zároveň sú Američania posadnutí športmi, v ktorých sa dá často skórovať. Môžu vďaka tomu viac skandovať, skákať, byť prehnane hluční a prejavovať radosť častejšie. Táto záľuba vo veľkých veciach sa prejavuje i v tom, že Američania majú za svoj idol vysokých ľudí t.j. vysokých hráčov, ktorých vo futbale nie je veľa. V ich povahe je tiež veľká túžba po krvi, dravosti a rýchlosti. Tieto vlastnosti vo futbalových zápasoch absentujú. Takto by sme mohli pokračovať donekonečna, ale vlastne stačí len konštatovanie, že Američania majú skrátka inú náturu ako zvyšok sveta.