Home / Bývanie / Saunu môžete mať teraz doma aj vy

Saunu môžete mať teraz doma aj vy

Saunu môžete mať teraz doma aj vy

Saunu môžete mať teraz doma aj vy

Sauny vo verejnom wellnesse bez pochyby prinášajú zdravotné výhody, spojené s relaxom. Skutočne autentický zážitok zo saunovania však najlepšie sprostredkuje domáca sauna. Aj keď si inštalácia takéhoto zariadenia vyžaduje počiatočnú investíciu, vo výsledku vznikne súkromné útočisko, ktoré zvyšuje hodnotu domu. Prečo je zaobstaranie domácej sauny tým správnym krokom?

Ako prebieha výstavba domácej sauny?

Inštalácia montovanej interiérovej sauny je pomerne jednoduchá, pretože si nevyžaduje žiadne stavebné povolenia. Stačí dodržiavať pravidlá, platné pre príslušné obytné budovy. Dĺžka trvania výstavby väčšinou nezaberie viac, ako jeden deň.

V dnešnej modernej dobe dokonca nie je problém nájsť služby poskytované odborníkmi – predsa len nejde o laický stavebný proces, ale o projekt pre školených majstrov. Domáca sauna sa dá tiež skrášliť mnohými zaujímavými prvkami. Koniec koncov, keď existuje výstavba domov na mieru, prečo nie aj sáun? Prispôsobte si každý detail svojim preferenciám, vkusu a životnému štýlu.

Domáce sauny ako luxusná relaxácia na doma

Najväčšou výhodou domácej sauny je, že poskytuje priestor na súkromnú relaxáciu bez situácií, kedy do priestoru vkročí úplne cudzia osoba. Nemusíte si objednávať termíny na pobyt v saunovom svete, pretože jeden budete mať vo vlastnom príbytku. Kvôli pocitu pohodlia môžete saunu umiestniť do kúpeľne, alebo v okolí jej blízkosti.

Zdravotné výhody

  • Zlepšenie krvného obehu
  • Uvoľnenie svalov a napätia
  • Relax a odbúravanie stresu
  • Spaľovanie určitého počtu kalórií
  • Prevencia pred kardiovaskulárnymi chorobami
  • Vyššia imunita
  • Kvalitnejší spánok

Zvýšená hodnota domu

Nielen interiérová, ale aj vonkajšia sauna v podobe suda, chatky, či iného pôsobivého tvaru povýši domov na novú úroveň. Vonkajšie SPA nezaberá veľa miesta a pritom upozorní návštevníkov svojim pútavým vzhľadom.

Na rozdiel od záhradných doplnkov ako je napríklad bazén, si vonkajšia sauna nevyžaduje náročnú údržbu. Všetky typy sáun majú málo pohyblivých častí, ktoré sa kazia len zriedkakedy. Kvôli viacerým faktorom sa síce neodporúča čistiť ju záhradnou hadicou, no samotné umývanie kefou nezaberie veľa času.

Výber sauny: tradičné, alebo infračervené?

Parná sauna, ktorá zvyšuje teplotu v priestore pomocou vody je vhodná pre osoby s vysokou toleranciou pre teplo. Ak medzi takéto osoby nepatríte, vyskúšajte sa vydať cestou infrasauny. Oproti bežným saunám sa infrasauna zahrieva pomocou infračerveného žiarenia. Teplota vzduchu je na nižšej úrovni a žiarenie ohrieva pokožku priamo.

Iné typy sáun využívajú drevené, plynové, alebo elektrické kachle. Každý druh sauny prináša želané zdravotné benefity. Pri výbere sauny preto zvážte také faktory, aby výsledná sauna nespôsobila finančné ťažkosti, alebo slabú znášanlivosť na teplo.

Domáca sauna: bezpečnostné rady

Vo všeobecnosti by ste mali domácu saunu používať zodpovedne, pretože príliš dlhý pobyt v nej, môže spôsobiť dehydratáciu alebo úpal. Klasická dĺžka saunovania má rozsah 5 až 10 minút a po nej by ste sa mali schladiť studenou vodou.

Vyčerpanie z tepla nie je neobvyklé pre drvivú väčšinu ľudí. Ľudia s ochorením srdca a tehotné ženy by sa mali poradiť s lekárom, či je pre nich sauna dobrý nápad. Deti mladšie ako päť rokov by sauny dokonca nemali vôbec používať.

Aj keď zdravý rozum káže nepoužívať saunu pod vplyvom alkoholu alebo drog, pre istotu spomenieme aj toto opatrenie. V prvom rade dbajte na vlastnú bezpečnosť. Po dodržaní uvedených odporúčaní tak bude nová domáca sauna prinášať pre používateľov len čisté relaxačné a zdravotné pozitíva.