Home / Bývanie / Hľadáte vhodný rošt do postele? Jasným víťazom je lamelový rošt

Hľadáte vhodný rošt do postele? Jasným víťazom je lamelový rošt

Hľadáte vhodný rošt do postele? Jasným víťazom je lamelový roštHľadáte rošty do postele, ktoré by neboli prehnane drahé a napriek tomu by poskytli matracom dostatočnú oporu? Jasnou voľbou je pre vás prípade lamelový rošt. Tento rošt vás prekvapí svojimi kvalitami a zároveň nezruinuje vašu peňaženku. Pozor však na niektoré vlastnosti, ktoré by mal lamelový rošt spĺňať, aby vám vydržal naozaj dlho a predĺžil tiež životnosť matraca.

Poznáme tri typy roštov do postelí

Rošty pod matrace nie sú len výmyslom výrobcom postelí. Od roštu závisí to, ako dlho vám vydrží matrac a ako sa vám bude na matraci spať. Rošty by mali byť pružné a odolné. Vďaka pruženiu roštov bude mať matrac takú oporu, ktorá znesie váhu vášho tela a nedôjde k deformácii matraca. Zároveň je nutné zabezpečiť matracom dostatočné odvetrávanie, aby sa v nich neusádzal prach alebo plesne. To všetko dokážu rošty, ktoré sa delia na latkové, lamelové a segmentové. Latkové rošty patria medzi najlacnejšie, ale majú najmenšiu pružnosť a veľmi rýchlo sa zničia kvôli nižšej nosnosti. Ak sa predsa len rozhodnete pre tento typ roštu, tak dbajte na to, aby boli medzere medzi latkami čo najmenšie. Zabránite tak prílišnej deformácii matraca. Medzi najdrahšie patria rošty segmentové. Tieto rošty sa skladajú z malých, pospájaných segmentov, vďaka ktorým je matrac plne chránený a váha vášho tela rovnomerne rozložená. Navyše na tento typ roštu je možné použiť akýkoľvek typ matraca. Strednou cestou sú lamelové rošty, ktoré majú veľa praktických výhod.

Ako vybrať lamelový rošt a aké má výhody

Lamelový rošt ide v obchodoch na dračku a my sa nedivíme, pretože má skvelý pomer ceny a kvality. Rozhodujúcim parametrom, ktorý by vás mal zaujímať pri kúpe lamelového roštu, je počet lamiel. Čím vyšší počet, tým lepšie pruženie, vzdušnosť a komfort spania. Rošty s počtom lamiel menším ako 28 absolútne neodporúčame. Na menší počet lamiel si dávajte pozor hlavne v prípade, že vlastníte latexový matrac. Naopak matrac z pamäťovej peny alebo studenej peny si poradí aj s menším pružením. Zároveň si všímajte medzere medzi lamelami, ktoré by nemali byť väčšie ako 5 cm. Lamelové rošty uchytené vo výkyvnom puzdre umožňujú lepšie tvarovanie celého roštu. Ak potrebujete regulovať polohu tela zo zdravotných dôvodov, je lepšie zvoliť lamelový rošt s možnosťou polohovania. Výhody lamelových roštov sú zrejmé z ich vlastností. Spanie na lamelách je pohodlné. Nemusíte sa báť o životnosť matracov a ani o to, že by sa v nich usadil prach. Môžeme pokojne konštatovať, že lamelové rošty pozitívne ohodnotia aj tí náročnejší z vás, ktorí si potrpia na kvalitu spánku.