Home / Bývanie / 5 často kladených otázok pri téme – Ako rekonštruovať rodinný dom, ktorý ste práve kúpili

5 často kladených otázok pri téme – Ako rekonštruovať rodinný dom, ktorý ste práve kúpili

rekonštruovať rodinný domOdradila vás stavba domu a rozhodli ste sa ho rekonštruovať? Kvalitná stavebná firma vám vie pomôcť. Na čo sa však pripraviť?

Na trhu s nehnuteľnosťami sa nachádza veľké množstvo starších aj novších domov, ktoré hľadajú svojich nových majiteľov. Tí pôvodní ich často predávajú s podmienkou, aby ostali stáť a vy si ich môžete akurát prerobiť. Má to viacero zaujímavých výhod. Je tu možnosť okamžitého nasťahovania sa a postupne si ho upraviť podľa vašich predstáv. Investície sa budú míňať postupne, je tu možnosť vyhnúť sa pôžičkám a hypotékam. Zaujímavosťou je, že dnešné zákony limitujú ich veľkosť, ktorú zaberie na pozemku. Pri rekonštrukcii pôvodnej stavby s tým nebudete mať problém. Zachovajte jeho genius loci, no doplňte o moderné prvky, ktoré spĺňajú vaše dizajnové aj funkčné požiadavky. Zabudnite na problémy s novými prípojkami na vodu, elektrinu či kanalizáciu, ostanú vám k dispozícii aj občianska vybavenosť či infraštruktúra, ktorú si viete dopredu presne preveriť. Čas ušetríte aj pri namáhavých získavaniach povolení pri kanalizácii, plynovode a pod. Cestou môžu byť rodinné domy na kľúč, no nie vždy prekonajú výhody spojené s rekonštrukciou.

Aké dokumenty potrebujem, ak to nie je stavba domu?

Rekonštrukcia nevyžaduje ohlásenie či stavebné povolenia zo strany stavebného úradu, ak nezasiahne do nosných stien, konštrukcie domu alebo ostane zachovaná jednota celku pri pohľade z vonku. V každom prípade je dôležité si zaobstarať technický dozor.

Prečo mať technický dozor?

Pomoc zo strany profesionálneho dozoru je mimoriadne výhodná. Ušetrí vám čas, peniaze a predídete neočakávaným problémom. Jeho úlohou je vám poradiť počas priebehu prác, čím môže všetky prebehnúť podľa plánov. Kontroluje správnosť technologických postupov ,nevyhnutné technologické prestávky alebo technické prevedenie. Určite vám aj zvýši estetickú kvalitu prác, ktorú len tak ľahko rôznymi technologickými postupmi alebo normami neodsledujete. Táto pomoc sa vám bude hodiť pri menších aj väčších rekonštrukciách. Na rozdiel od stavebného dozoru nie je zákonom povinný (stavba domu) a nemusí mať autorizáciu v pozemnom staviteľstve.

Je možné bývať v dome počas rekonštrukcie?

Ide o to, o aké práce máte záujem. Pri výmene starého umakartového jadra teoreticky môžete ostať v iných miestnostiach. Ak ide o výmenu podláh či rekonštrukciu elektrických rozvodov, je nutnosťou sa vysťahovať. Navyše vám môže vadiť aj prach. Stavebná firma vám dokonca v rámci svojich služieb môže poskytnúť náhradu bývania a na čas vás presťahovať.

Je nutné prerábať odpad či elektrinu?

Dôležitý je vek zakúpeného domu a či pôvodné prevedenie spĺňa dnešné nároky. Nie každému totiž v súčasnosti vyhovujú elektrické hliníkové rozvody z čias socializmu, ktoré vám navyše prinesú aj vyššiu spotrebu. Odpadové potrubia a voda sa odporúča prerobiť do plastu, aby sa im zvýšila životnosť.

Čo s vlhkosťou a prasklinami v stenách?

Ako zistiť, či je prasklina nebezpečná? Na to stačí jednoduchý krok. Naneste na ne viacero sadrových terčov a pár týždňov či mesiacov sledujte, či praskajú. Ak nie, nemusíte sa v rámci rekonštrukcie s týmto problémom prioritne zaoberať. V opačnom prípade zavolajte statika, ktorý rozhodne o následnom postupe. Na trhliny pozor najmä medzi domom a novšou prístavbou. Vlhkosti sa zbavíte hydroizolačným náterom a drenážami. Ide však o nie úplne dokonalé opatrenia, lepšie výsledky dosiahnete v spolupráci so špecialistami na sanácie.