Home / Návody / Ako si vybrať najlepšie vyzerajúci plot na váš pozemok

Ako si vybrať najlepšie vyzerajúci plot na váš pozemok

Plotové pletivo

Plotové pletivo predstavuje nielen ekonomické, ale aj estetické oplotenie pozemku. Dôležité je vybrať si plot so zaujímavým dizajnom.

Rozhodli ste sa oplotiť svoj pozemok pletivom, ale klasické 4-hranné pozinkované alebo poplastované pletivo považujete za fádne? Zvoľte praktickejšie a štýlovejšie riešenie – zvárané pletivá v rolkách, zvárané panely a gabiónový plot. Čo by ste o nich mali vedieť?

Najlepšie vyzerajúce oplotenie

Zvárané pletivá v rolkách

Zvárané pletivá v rolkách sa vyrábajú vo viacerých alternatívach, ktoré sa od seba líšia nielen hrúbkou drôtu a veľkosťou oka, ale aj dizajnom. Vďaka tomu si prídu na svoje aj tí, ktorí hľadajú trendové oplotenie z pletiva za výhodnú cenu. Už dávno neplatí, že pletivové oplotenie je z hľadiska dizajnu nezaujímavé.

Moderným vzhľadom, estetickosťou a aj cenovou výhodnosťou sa vyznačuje zvárané pletivo PLASTIROL. Spoznáte ho podľa zvlnených horizontálnych drôtov. Okrem toho, že robia pletivo štýlovým, majú aj praktický význam – urýchľujú stekanie dažďovej vody z drôtov na zem, čím sa predlžuje životnosť pletiva. Pletivo má hrúbku drôtu s poplastovaním 2,1 mm. Samotná hrúbka drôtu je 1,6 mm. Veľkosť oka je 50,8 x 101,6 mm. Dostupné je v štandardnej zelenej farbe.

Hľadáte plotové pletivo, ktoré je elegantné a dostupné nielen v zelenej, ale aj v antracitovej farbe? Zvárané pletivo LUXOR 2 má podobne, ako pletivo PLASTIROL, zvlnené vodorovné drôty, avšak sú hrubšie. Hrúbka drôtu s poplastovaním je 2,5 mm, bez neho 2 mm.

Čerešničkou na torte medzi zváranými pletivami v rolkách je pletivo FORTE MEDIUM. Oceníte nielen jeho extra pevnosť, ale aj dekoratívny vzhľad. Disponuje hrúbkou drôtu s poplastovaním 2,5 mm, bez neho 2,2 mm. Veľkosť oka činí 50,8×50,8 mm. Zoženiete ho v  zelenej farbe.

Zvárané panely

Radi by ste investovali do drôteného oplotenia, ktoré si každý všimne, je veľmi pevné, odolné a ľahko sa montuje? Dobrou voľbou sú zvárané panely vyrábané vo viacerých prevedeniach, ktoré sa odlišujú nielen vzhľadom, ale aj veľkosťou oka, hrúbkou drôtu či farbou. Čo máte k dispozícii?

Plotové dielce Fénix majú hrúbku drôtu 4 mm a veľkosť oka 200×55 mm. Okrem moderného vzhľadu oceníte aj fakt, že sú dostupné v zelenej aj antracitovej farbe. Plotové dielce Brico sa predávajú aj v pozinkovanom prevedení. Ak hľadáte plotové dielce bez prelisov, stavte na zvárané panely 2D alebo 2D super so zdvojenými horizontálnymi drôtmi v priemere 8 mm a vertikálnymi v priemere 6 mm.

Gabiónové ploty

Gabiónové ploty chránia pozemky okolo rodinných domov i firemné areály. Sú stelesnením vysokej pevnosti a dlhodobej životnosti. Ich vlastníci nedajú dopustiť na maximálnu úroveň súkromia, ktoré poskytujú.

Gabióny sú upravené dvojitou antikoróznou úpravou v podobe pozinkovania a vypalovanej polyesterovej farby. Môžete si ich kúpiť v pozinkovanej alebo antracitovej farbe. Výber plniva je na vás, pretože práve ono dodá výsledný vzhľad celému gabiónovému plotu. Pri jeho voľbe pamätajte na to, že sa odporúča kameň vo frakcii 50 až 100 mm.

K pletivu patrí záhradná brána

Jednou z chýb, ktorej sa dopúšťajú budúci majitelia oplotenia z pletiva je, že si pozabudnú vybrať záhradnú bránu. Pravdou je, že záhradná brána dotvára celkový vzhľad plotu. Ideálne je vybrať si záhradnú bránku, ktorá sa hodí k zvolenému druhu pletiva.

K bežným typom pletiva s okrúhlymi stĺpikmi sa hodia záhradné brány Štandard, pre ktoré je charakteristický jednoduchý dizajn. V ponuke sú jednokrídlové i dvojkrídlové. K plotovým panelom odporúčame použiť záhradné brány Strong a Optim, vyrobené z jaklových profilov s dvojitou povrchovou úpravou.

Na oddelenie okrasnej záhrady od úžitkovej sú vhodnou voľbou záhradné bránky Eco z okrúhlych profilov.

Tipy, ako oživiť plot z pletiva

Ak sa vám predsa po určitom čase zunuje vzhľad plotových pletív, môžete ho vylepšiť. Možností je niekoľko. Skúste nechať prerásť záhradné pletivo v rolkách popínavými rastlinami, napríklad fotíniou. Druhou alternatívou je vytvoriť si blízko pletivového oplotenia živý plot. Na tento účel sa dajú použiť tuje, bršlen či vavrínovec. Fantázii sa v tomto smere medze nekladú.

V prípade, že máte pocit, že vám zvárané pletivo okolo pozemku neposkytuje dostatok súkromia, použite tieniacu sieť. Na jej inštaláciu vám postačia sťahovacie pásky, špagát alebo špeciálne spinky. Na zvárané panely sa používajú elegantné a stabilné tieniace pásy.