Home / Cestovanie / Rozšírte možnosti batožinového priestoru vo svojom automobile

Rozšírte možnosti batožinového priestoru vo svojom automobile

Rozšírte možnosti batožinového priestoru vo svojom automobile

Rozšírte možnosti batožinového priestoru vo svojom automobile

Každá väčšia rodina sa skôr či neskôr dostane do situácie, kedy zistí, že ani ten najväčší batožinový priestor v kufre vozidla nestačí. V tomto prípade máte len jedinú možnosť, ako objem batožinového priestoru rozšíriť. Touto možnosťou je praktická pomôcka vo forme strešného boxu.

Strešné boxy – čo všetko sa do nich zmestí?

V závislosti od veľkosti strešného boxu je možné do jeho vnútra uložiť rôzne, niekedy aj veľmi rozmerné veci. Na druhej strane, ak si kúpite box o niečo menší, zostane vám na streche vozidla miesto, ktoré sa dá využiť na prepravu bicyklov alebo iného dlhšieho či širšieho športového náradia. Oveľa praktickejšie sú však nosiče bicyklov na ťažné. Vďaka tomuto typu nosiča, si môžete zaobstarať objemnejší strešný box, do ktorého uložíte napríklad detské vozíky za bicykle. Dlhšie strešné boxy odnesú bez problémov lyže, snowboard alebo menší surf ich dĺžka je väčšia ako 130 cm a niektoré dosahujú dĺžku až dva a pol metra). Nedajte sa však ihneď zlákať veľkosťou. Najskôr si preverte možnosti vášho vozidla. Strešné boxy nesmú prečnievať cez strechu tak, že by bránili vo výhľade na vozovku. Riskantné je tiež prekročenie maximálneho možného zaťaženia strechy vozidla a pneumatík. Neriskujte poškodenie automobilu a kupujte box s rozvahou. Ako na výber strešného boxu?

Výber strešného boxu krok za krokom

  • Podľa rozmerov

Rozmery strešného boxu sme už spomínali v úvode článku. Iste vás zaujíma aj to, akú váhu boxy unesú. Boxy dokážu odviesť náklad s váhou od 40 až do 80 kg. Hornú hranicu odporúčame len majiteľom terénnych vozidiel.

  • Podľa materiálu

Ak ste si istí, že budete strešný box využívať častejšie, investujte do kvalitných materiálov odolávajúcich slnečnému žiareniu, nižším teplotám alebo nechcenému úderu. Najkvalitnejšie sú boxy vyrobené z ABS plastu s termo úpravou vo vrchnej časti. Najlacnejšie sú látkové strešné boxy, ale tie sú vhodné len na prevážanie športových pomôcok.

  • Podľa spôsobu upevnenia

Strešné boxy sa montujú na priečniky. Najviac sa potrápite s upevňovaním strešných boxov, ktoré sa na priečniky montujú pomocou U drážok. Rýchlejšiu montáž umožňujú T drážky alebo rýchloupínací mechanizmus.

  • Iné dôležité parametre

Z hľadiska jednoduchšieho prístupu do boxu zvoľte taký typ, ktorý sa otvára z oboch strán a disponuje centrálnym uzamykaním. Na ochranu prevážaného nákladu slúžia upevňovacie popruhy a priehradky. Ak nechcete, aby vám box zabral v garáži veľa miesta, dokúpte si k nemu držiak na stenu alebo strop.