Home / Bývanie / Stavba domu: aké sú aktuálne trendy?

Stavba domu: aké sú aktuálne trendy?

Stavba domu je veľkou otázkou, ktorá sa týka zabezpečenia bývania. Zabezpečenie bývania patrí medzi základné potreby ľudí, pričom základom je bezpečné mieste vo vhodnej lokalite pre naše potreby. Stavba domu sama o sebe predstavuje náročný proces – či už staviate svojpomocne alebo si najmete stavebnú firmu. Vyžaduje si veľa času, financií a aj trpezlivosti, aby ste dosiahli čo najlepší požadovaný výsledok.

Svojpomocná stavba vs. Stavebná firma

Najčastejšou dilemou pri stavbe domu je výber formy ako budete stavbu realizovať. Prihliada sa pritom väčšinou predovšetkým na finančnú stránku, ale aj na rýchlosť výstavby, či náročnosť projektovej dokumentácie. Svojpomocná stavba domu môže byť cenovo výhodnejšia, no vyžaduje si veľa času a rovnako aj pomerne veľkú dávku skúseností a zručností. Určite to teda nie je parketa pre každého aj keď veľa súčastí stavby sa dá zvládnuť rýchlo a jednoducho aj s využitím vlastných síl.

Stavebná firma má výhodu v tom, že ju realizujú odborníci. Vždy je dôležité si predovšetkým vybrať kvalitnú spoločnosť, ktorá poskytuje kvalitné služby – medzi také patrí napríklad BMB s.r.o. Profesionáli participujúci na výstavbe majú bohaté dlhoročné skúsenosti a vďaka tomu máte záruku kvalitnej a bezpečnej stavby. Okrem výstavby rodinných domov je v doméne tejto spoločnosti technický dozor, čo je monitoring stavby a jej kontrola v súlade s projektom, ale aj s bezpečnostnými a legislatívnymi normami.

Stavba domu: aké sú aktuálne trendy?

V súčasnosti sa v rámci stavby domov dostávajú do trendu rodinné domy na kľúč. Prakticky to znamená, že si zaplatíte stavebnú firmu a tá sa postará o všetky náležitosti spojené s realizáciou vášho projektu. Počas celého procesu sa však aktívne na stavbe podieľate, robíte dozor, jednotlivé úkony kontrolujete a tak máte záruku bezpečnej stavby podľa vašich predstáv. Takýmto spôsobom sa dajú realizovať mnohé formy výstavby – od drevených až po klasické murované, či napríklad aj domy s oceľovou konštrukciou. Výhodou je bezpečnosť takýchto stavieb, ktorú zabezpečuje klasifikovaný technický dozor.

Na Slovensku sa tiež v posledných rokoch omnoho viac rozbehla výstavba drevodomov a patrí medzi pomerne trendové záležitosti. Pri výstavbe sa tiež omnoho viac dbá na nízkoenergetickosť stavby, aby bola okrem iného úsporná a priaznivá pre životné prostredie. Pri projektoch sa veľmi dbá na hru s prirodzeným svetlom a účelovosť stavby. Prirodzené svetlo zníži nároky na umelé svietenie, či vykurovanie. Pritom vytvorí veľmi moderný a minimalistický vzhľad.

Z vizuálnej stránky sú nesmierne populárne minimalistické vzhľady interiéru aj exteriéru, čo môže pomôcť výrazne ušetriť aj na nákladoch na stavbu. Jednoduchosť patrí medzi najväčšie trendy, pretože zaručuje eleganciu a nadčasovosť budov. Stavba domu je investíciou do budúcna a to čo na začiatku investujete sa vám môže pri dlhodobom používaní vrátiť – týka sa to napríklad cenovo náročných produktov ako sú solárne panely, zelené strechy, či odvetrané fasády.

Aj keď sa stavba domu môže zdať ako beh na dlhú trať, dnes je možné ju realizovať rýchlo aj cenovo dostupne. Dôležité je však predovšetkým siahnuť po kvalitnej firme a vybrať si vhodný projekt vzhľadom na vaše pozemkové možnosti. Rodinné domy na kľúč pritom disponujú zárukou, vďaka čomu sa v prípade ťažkostí môžete obrátiť s reklamáciou priamo na poskytovateľa služieb.

Pri realizácii stavby domu je potrebné voliť alternatívy, ktoré vám umožnia naplno využiť potenciál stavby, či už vzhľadom na vašu peňaženku alebo životné prostredie. Stavba domu je v súčasnosti o výbere kvalitných vstupných premenných pre vybudovanie bezpečného a účelného výsledku v podobe bývania.

2D CAD a moderné trendy pri stavbe domu

Stavba domu je záväzkom, ktorý si vyžaduje dôkladnú prípravu a plánovanie. V dnešnej dobe sledujú stavebníci a architekti aktuálne trendy a využívajú moderné nástroje a technológie na dosiahnutie najlepších výsledkov. Jedným z týchto nástrojov je 2D CAD, čo znamená počítačové asistované kreslenie v dvojrozmernom prostredí. Táto technológia umožňuje detailné a presné vytváranie plánov a nákresov budovy, čo je nevyhnutné pre úspešnú stavbu. 2D CAD zjednodušuje komunikáciu medzi stavebníkmi, architektmi a inžiniermi, umožňuje rýchle úpravy a zmeny plánov, a znižuje riziko chýb pri návrhu. S použitím 2D CAD môžu stavebníci a architekti efektívnejšie plánovať a realizovať projekty domov, pričom zohľadňujú najnovšie trendy v oblasti efektívnosti energie, udržateľnosti a moderného dizajnu. Táto technológia hraje kľúčovú úlohu v súčasných trendoch pri stavbe domu a prispieva k vytváraniu inteligentných a esteticky príjemných obydlí.