Home / Bývanie / Zvárané pletivo a jeho ideálne využitie

Zvárané pletivo a jeho ideálne využitie

Zvárané pletivo a jeho ideálne využitie

Zvárané pletivo a jeho ideálne využitie

Čím oplotiť záhradu? Čo použiť ako nosný prvok pre popínavé rastliny? Riešením je zvárané pletivo v rolkách, ktoré má širokú škálu uplatnenia.

Oplotenie okolo domu či záhrady slúži na vymedzenie pozemku od okolia. Majiteľovi dodáva pocit bezpečia a v závislosti od typu plota poskytuje menšiu či väčšiu mieru súkromia.

Okrem toho plní estetickú funkciu. Aj z tohto dôvodu stále väčšia časť vlastníkov domov, záhrad či firiem upúšťa od klasického 4-hranného pletiva a do ich hľadáčika sa dostáva zvárané pletivo v rolkách. To je dostupné vo viacerých vyhotoveniach, rôznych hrúbkach drôtu i veľkostiach oka.

Jednou z jeho ďalších predností je pozinkovaný drôt s minimálnym obsahom 50 g zinku na meter štvorcový a následné poplastovanie. Najlacnejšie zvárané pletivá majú hrúbku drôtu bez poplastovania 1,6 mm, tie najpevnejšie 2,2 mm (s poplastovaním 2,5 mm).

Zvažujete kúpu zváraného pletiva? Vedzte, že vás upúta aj variabilitou svojho použitia.

Na čo slúži zvárané pletivo?

Na oplotenie pozemku rodinného domu alebo záhrady

Cenovo najvýhodnejšie zvárané pletivo oceníte ako pevnostne, dizajnovo i cenovo atraktívne riešenie na oplotenie rovinatého alebo plynule klesajúceho pozemku rodinného domu alebo záhrady.

Do tejto kategórie spadá pletivo Plastirol. Disponuje univerzálnym vzhľadom, hrúbkou drôtu 1,6 mm, pričom hrúbka drôtu s poplastovaním je 2,1 mm. Veľkosť oka je 50,8 x 101,6 mm. Na povrchovú úpravu sa vzťahuje až 15-ročná záruka. Dostupné je v zelenej farbe vo výškach od 60 do 200 cm. Výhodou je aj ľahká, jednoduchá a rýchla montáž. Viac súkromia prinesie inštalácia tieniacej siete, ktorá sa na zvárané pletivo upevňuje príchytkami.

Samozrejme, na oplotenie domu či záhrady môžete využiť aj pevnejšie a dizajnovo zaujímavejšie pletivá z kategórie zváraných pletív, teda Luxor 2 a Forte Medium. Oceníte ich vyššiu pevnosť, atraktívne vyhotovenie a viacero farebných alternatív.

Na zhotovenie rezidenčného oplotenia

Rezidenčné oplotenia si vyžadujú pevnejšie a vzhľadovo atraktívnejšie pletivo. Na výber máte z dvoch alternatív – zvárané pletivo Luxor 2 a Forte Medium.

Zvárané pletivo Luxor 2 sa vyznačuje dávkou elegancie. Má drôt hrubý 2 mm, poplastovanie je 0,5 mm. To znamená, že hrúbka drôtu s poplastovaním je 2,5 mm. Veľkosť oka je 50,8 x 101,6 mm. Okrem zaujímavého vzhľadu oceníte aj možnosť vybrať si medzi zelenou a antracitovou farbou. Dostupné je vo výškach od 120 do 200 cm. Aj na tento variant pletiva sa vzťahuje 15-ročná záruka na vysokokvalitnú povrchovú úpravu.

Ak chcete ešte pevnejšie pletivo, dajte prednosť zváranému pletivo Forte Medium. Hrúbku drôtu má síce rovnakú ako pletivo Luxor 2, avšak oká sú menšie. Ich veľkosť je 50,8 x 50,8 mm. Ak chcete naozaj pevné rezidenčné oplotenie, stĺpiky umiestnite do vzdialenosti 2,5 metra. V prípade inštalácie tieniacej siete nezabudnite na to, že sa nezaobíde bez šponovacieho drôtu a napinákov.

Na ohradenie areálu s veľkými psami

Myslíte si, že plastové pletivo sa nedá použiť na oplotenie pozemku alebo firemného areálu s veľkými psami, pretože ich ľahko prehryzú alebo sa podhrabú? Mýlite sa. Samozrejme, musíte si vybrať vhodný variant zváraného pletiva.

V prípade, že chováte veľkých psov a chcete bezpečné oplotenie, výbornou voľbou je už spomínané zvárané pletivo Forte Medium. Vďaka hrúbke drôtu a veľkosti oka je na tento účel stvorené. Vhodné je použiť stĺpiky UNIX, nakoľko majú vystužené prelisy a montážnu lištu, ktorými bežné stĺpiky nedisponujú. Získate tak naozaj pevné a odolné oplotenie. Podhrabaniu psov zabránite tak, že súčasťou plotu budú podhrabové dosky.

Na zhotovenie nosného prvku pre popínavé rastliny

Rozhodli ste sa pre poplastované pletivo, avšak nepáči sa vám tieniaca sieť zabezpečujúca súkromie? Žiadny problém, pretože zvárané pletivá v rolkách sa dajú využiť aj ako nosný prvok pre popínavé rastliny, ako napríklad jazmín previsnutý, zemolez, plamienok, popínavé ruže alebo hortenzie. Získate tak esteticky atraktívne oplotenie s vysokou mierou súkromia.

Na tento účel je vhodné pletivo Plastirol. Podobne ako ostatné zvárané pletivá má zvlnené horizontálne drôty slúžiace na rýchle stekanie dažďovej vody z drôtov na zem. K pletivu sa odporúčajú použiť stĺpiky a spinky UNIX. Výhodou je, že nie je potrebný šponovací drôt. Zakúpte si však napínací hrebeň na vyšponovanie pletiva. Štandardné balenie je 25 m, avšak za príplatok sú k dispozícii aj 10 a 15-metrové balíky.