Home / Návody / Ako udržať hladinu záhradného jazierka čistú

Ako udržať hladinu záhradného jazierka čistú

Ako udržať hladinu záhradného jazierka čistú

Príde sa vám to nemožné? V dnešnej dobe už máme natoľko vyspelú jazierkovú techniku, že to možné je. Prírodné zákony však musíme aj tak rešpektovať a určite sa nám to vyplatí. Akú techniku si zaobstarať a čomu sa vyhnúť?

Základom každého jazierka je vytvorenie biologickej rovnováhy. Ale aj tak môžeme už spomínanou technikou jazierka pomôcť. Medzi takých pomocníkov patrí okrem iného tzv. hladinový skimmer.

Čo je to skimmer

Jednoducho povedané je to jazierkový hladinový zberač hrubších nečistôt. Medzi takéto nečistoty patrí predovšetkým opadané lístie, plávajúca burina a mastnota. Čím viac nečistôt odstránite z povrchu, než majú šancu spadnúť na dno a rozložiť sa, tým menšia organická záťaž je kladená na celý biologický systém.

Srdcom každého skimmera je plávajúca zberná jednotka vo vode. Vytvára silný vodný vír, ktorý nasáva plávajúce nečistoty. Hladinový zberač odplavuje okrem iného aj rozpustené organické zlúčeniny, ktoré sa tvoria v každom jazierku. Ak by ste ich neodstránili, spôsobovali by Vám nevzhľadný film a bubliny na hladine jazierka. Skimmer vám pomáha tento film odstrániť neustálym odpeňovaním.

Dôležité je tiež vedieť, že s čistou hladinou jazierka prebieha lepšie výmena kyslíka medzi vzduchom a vodou a následne prebieha lepšie činnosť filtračných baktérií.

Ako udržať hladinu záhradného jazierka čistú

Ako udržať hladinu záhradného jazierka čistú

Druhy skimmerov

Na trhu sa v súčasnej dobe predávajú dva druhy skimmerov – so zabudovaným motorom a skimmery bez motora.

Druhé spomínané skimmery bez motora sú poháňané hlavným čerpadlom, ktoré je na dne jazierka a poháňa súčasne aj filter v jazierku. Ďalej ich delíme na plávajúce a stojanové. Plávajúci zberač, ako už názov napovedá, pláva po hladine vody. Stojanový zberač sa postaví na dno jazierka (väčšinou pri brehu) a plavák pláva na hladine a zbiera nečistoty. Je zapojený pomocou hadice na čerpadlo.

Skimmery s čerpadlom sa skladajú z koša, kde sa odplavujú nečistoty a z čerpadla, ktoré ho poháňa. Sú vhodné skôr pre menšie jazierka, pretože nie sú také výkonné.

Kŕmenie rýb v jazierku so skimmerom

Aj na toto jazierková technika myslí. Nemusíte pred kŕmením skimmer vypínať, ale plávajúce krmivo pre ryby je možné udržať na jednom mieste pomocou tzv. kŕmneho krúžku. Tie plávajú na hladine jazierka a prerušia prúd na hladine. Tým zabráni rybiemu krmivu, aby plávalo do skimmera. Kŕmiaci krúžok môžete inštalovať na hladine jazierka pomocou rybárskeho vlasca, ktorý bude takmer neviditeľný.

Bez skimmera ste odsúdení na neustále čistenie jazierka od lístia a nečistôt.