Home / Cestovanie / Pes v aute? Poradíme vám, ako bezpečne prevážať domáceho maznáčika

Pes v aute? Poradíme vám, ako bezpečne prevážať domáceho maznáčika

Pes v aute? Poradíme vám, ako bezpečne prevážať domáceho maznáčika

Pes v aute? Poradíme vám, ako bezpečne prevážať domáceho maznáčika

Každý majiteľ štvornohého domáceho maznáčika potvrdí, že rozlúčiť sa so psíkom alebo mačkou na niekoľko dní, je veľmi ťažké. Pre niekoho neprichádza odlúčenie v úvahu, a preto veľa psičkárov berie na dlhšie pobyty či na dovolenky aj svojho psa. Najjednoduchšou cestou ako bezpečne a bez stresu psíka previesť, je osobný automobil. Poradíme vám, ako sa na takúto jazdu pripraviť.

Pozor na pokuty a stratu pozornosti počas šoférovania

Pre bezpečnosť vašej jazdy musíte spraviť maximum. Môžete vlastniť akokoľvek kvalitné letné alebo zimné pneumatiky. Môžete sedieť desiatky minút a sledovať testy pneumatík či iných častí vozidla, ale keď na vás vyskočí nepripútaný psík a odvedie vašu pozornosť, tak vám hrozí nebezpečenstvo. To, že vášho domáceho maznáčika pripútate znamená bezpečnú jazdu pre vás a tiež pre psíka samotného. Musíte sa skrátka premôcť a počas cesty psíka udržať v pokoji a mimo vášho dosahu. Okrem bezpečnosti myslite tiež na to, že voziť psíka voľne v automobile je protizákonné a môžete pri kontrole dostať od polície mastnú pokutu, ktorá bude vyššia ako najlacnejšie pneumatiky.

Vyberte si niektorý zo spôsobov prepravy psíka

Prepravky, sedačky a postroje pre psov

Menších psoch je možné prevážať viacerými spôsobmi. V obchodoch pre zvieratá nájdete napríklad postroje, pomocou ktorých upevníte psíka na zadné sedadlo. Postroj je často univerzálny a dá sa použiť aj ako vodítko počas zastávok. Takto pripútané by ste mali mať aj úplne malé psíky, od ktorých neočakávate agresivitu. Myslite na to, že pri náraze alebo prudkom brzdení by sa mohol psík zraniť. Nezabudnite ani na hygienu a pod psíka rozprestrite autodeku či špeciálnu fóliu, ktorá sa upevňuje medzi predné a zadné sedadlá. Menšie psy je možné prevážať taktiež v pohodlnej prepravke z mäkkej textílie. Ide vlastne o autosedačku pre zvieratká. Vo vnútri takejto sedačky sa nachádzajú aj bezpečnostné pásy. Samotná sedačka sa pripevňuje k sedadlu vozidla tak ako strešné boxy na strechu vozidla.

Mreže, siete a klietky

Väčších psíkov by ste mali prevážať jedine v kufri vozidla. Kufor je nutné od zvyšku automobilu oddeliť sieťkou alebo mriežkou. Inštalácia sieťky je jednoduchšia a menej finančne nákladná. Na druhej strane je mriežka viac bezpečná. Opäť odporúčame na zem položiť autodeku pre prípad malej nehody psíka a ako ochranu pred psími chlpmi. Poslednou možnosťou je umiestnenie väčšieho psa do klietky. Klietku je možné následne využiť na prenos psa z auta. Najlepšou voľbou sú prepravky, ktoré sa dajú v kufri zafixovať.