Home / Bývanie / Ako zariadiť obývaciu izbu v provensálskom štýle?

Ako zariadiť obývaciu izbu v provensálskom štýle?

Ako zariadiť obývaciu izbu v provensálskom štýle?Provence to je vôňa levandule, mierna, teplá klíma, kamenné domčeky a krásne výhľady. Presne taký je provensálsky štýl, plný ľahkosti a útulnosti. Zariadenie obývacej izby v štýle provence nie je zložité, navyše veľmi často je dielom intuície. Každý sa rád obklopuje tým, čo je pekné, ľahké, pozitívne a kúzelné. A ako sa v takomto zariaďovaní nestratiť? Ako usporiadať interiér v štýle provence tak, aby bol módny a vkusný?

Obývacia izba v štýle provence – aké farby sú vhodné?

Provensálsky štýl, to je predovšetkým ľahkosť, jemnosť, nádych romantizmu, ale aj prirodzenosť spájaná s krajinou polí a lúk. Preto sú najobľúbenejšími farbami provensálskeho štýlu všetky odtiene bielej a béžovej. Vítané sú aj pastelové farby – mätová a pistáciovo zelená, špinavo ružová a modrá. Farby majú byť upokojujúce a svieže, možné sú však aj silnejšie akcenty, ako napríklad levanduľovo fialová. Tie však v provensálskom interiéri nedominujú.

Aké doplnky zvoliť do obývacej izby v provensálskom štýle?

Veľkú úlohu pri provensálskom štýle hrajú doplnky, ktoré však nie sú vyberané náhodne. Štýl je pomerne dekoratívny a bohatý na detaily – je v ňom veľa štukovej výzdoby a kvetinových motívov. Veľmi vítané sú vázy a svietniky v ľahko staromódnom štýle, ktoré kombinujú eleganciu a akúsi idylu. Značný význam má aj výzdoba stien. V provensálskom štýle sa skvele osvedčí fotoobraz na plátne zobrazujúci zátišie alebo provensálsku krajinku. Stojí tiež za to umiestniť do interiéru rastliny, a to živé aj sušené, a tiež drevené dekorácie.

V provensálskom štýle sú tiež dôležité textílie. Obliečky na vankúše, behúne a závesy sú niečím, čo je pre obývaciu izbu v štýle provence nevyhnutné, ale tiež by mali byť ľahké, vzdušné a v pastelových farbách.

Nábytok do obývacej izby v provensálskom štýle

Pri výbere nábytku v štýle provence by ste mali venovať osobitnú pozornosť materiálu – či je nábytok vyrobený z prírodného dreva, ktorému možno dodať správnu farbu, napr. vďaka moridlu, a na ktorom uvidíme prirodzenú štruktúru suroviny, čo je v provensálskom štýle veľmi vítané. Klasický nábytok z dosiek je tiež dobrý nápad, ale mal by byť matný a s prírodnými vzormi. Určite zabudnite na vysoký lesk! Pokiaľ ide o farbu nábytku do obývacej izby v štýle provence, rozhodne vládne biela, prípadne sa môžu objaviť drobné akcenty šedej, tyrkysovej alebo levanduľovej. Tak vzniká dokonalý priestor pre romantikov!