Home / Cestovanie / Chystáte sa na cesty s vašim dieťaťom? Hlavne buďte pripravení!

Chystáte sa na cesty s vašim dieťaťom? Hlavne buďte pripravení!

detská autosedačka

Zobrať svojho malého zvedavca na jeho prvý cestovateľský výlet je pre rodičov, ale aj pre celú rodinu úplnou zmenou hry. Určite ste plní vzrušenia, ale aj strachu a nervozity. Pre nových rodičov je to úplne normálne. Nebojte sa, cestovanie s dieťaťom nie je také strašidelné, ako na prvý pohľad môže vyzerať, no vyžaduje si dostatočné plánovanie. Ako sa teda na takýto výlet pripraviť?

Príprava, príprava, a ešte raz príprava

Jednoduchý výlet s dieťaťom do parku si vyžaduje 15 minút balenia a plánovania, takže zdĺhavý výlet, najmä do cudziny, si vyžaduje reálny plán. Urobte si plán, dvakrát si ho skontrolujte, a potom ho rovno roztrhajte na kusy, pretože rodičovstvo na cestách je hlavne o flexibilite. Je ale dôležité byť počas cesty pripravený na naozaj na všetky možné scenáre, preto je dobré mať vytvorený predbežný plán cesty a zbaliť všetko, čo bežne môžete potrebovať.

Zbaľte iba to, čo NAOZAJ potrebujete

Pochopiteľným pokušením pri balení bude vziať si so sebou všetko. Nerobte to! Zistite, bez ktorej detskej výbavy sa dočasne zaobídete, a zvyšok si pri dlhých cestách buď nechajte poslať a doručiť, alebo sa jednoducho pokúste tých pár dní prežiť bez neho. Všetko od stoličiek cez hračky až po plážové stany na vás pravdepodobne bude čakať vo vašom cieli a budete to môcť využívať zdarma alebo za malý poplatok, takže to radšej nechajte doma a nestresujte sa kvôli tomu. Navyše, vaše deti budú nadšené, že sa môžu hrať so všetkými tými novými hračkami. Vec, bez ktorej sa ale rozhodne nezaobídete ak niekam cestujete autom alebo si auto plánujete v zahraničí prenajať, je detská autosedačka. Tá je zo zákona na Slovensku povinná pre všetky deti do 150 cm a 35 kg. Pred cestou si ale tiež zistite, čo musí v danej krajine autosedačka spĺňať, aby ste v zahraničí nedostali pokutu.

Zbaľte si prenosnú lekárničku

Pri cestovaní s deťmi sa môže pokaziť naozaj čokoľvek. Či už ide o nádchu, horúčku, žalúdočnú nevoľnosť alebo len bolesť hlavy, pomôže vám mať pripravenú prvú pomoc vo forme vlastných liekov a dostatočných zásob. V opačnom prípade by ste mohli stráviť desiatky minút túlaním sa po uliciach mesta a hľadaním lekárne, len aby ste zistili, že váš liek je v krajine viazaný na lekársky predpis. Rozhodne si preto so sebou vezmite aspoň detský sirup od teploty, detský teplomer a Ibuprofén pre dospelých. Pri cestovaní s deťmi sa vám v niektorých momentoch možno bude hodiť aj Xanax alebo Diazepam.

Zvážte svoju konečnú destináciu

Ak sa chystáte na turistiku na Novom Zélande alebo sa budete prechádzať po kilometroch európskych dlažobných kociek, zrieknite sa pohodlia ľahkého kočíka s dáždnikom, a vezmite si so sebou radšej klasický kočík. Majte na pamäti, že štandardné limity na batožinu tvoria výnimky pre detskú výbavu. Väčšina leteckých spoločností vám umožní vziať si so sebou kočík a autosedačku zadarmo.