Home / Šport / Ako po práci zrelaxovať a načerpať novú energiu?

Ako po práci zrelaxovať a načerpať novú energiu?

Ako po práci zrelaxovať a načerpať novú energiu?Po práci je niekedy pomerne náročné dostať sa do relaxačnej nálady a poriadne zregenerovať. Ak máte za sebou naozaj náročný deň je nesmierne dôležité, aby ste si dovolili psychicky zrelaxovať. Tak totiž zaručíte, že nasledovný deň sa na nové úlohy budete vedieť vrhnúť plní novej energie. Zároveň tak eliminujete riziko vyhorenia a doprajete si kvalitný čas pre seba. Ako si po práci dodať relax a načerpať novú silu do ďalšieho dňa?

Aktívny oddych – zapojte telo a vypnite myseľ

Medzi skvelé spôsoby ako môžete po celom dni presedenom v práci zrelaxovať je dopriať si aktívnu formu oddychu. Môžete si napríklad zacvičiť alebo ísť zabehať. Cvičiť môžete aj v interiéri – s vlastným telom alebo si môžete kúpiť základnú výbavu činiek alebo expandérov. Široké spektrum náčinia na cvičenie nájdete napríklad na Alza.

Okrem cvičenia môžeme do aktívneho oddychu zaradiť aj prechádzky. Tie si môžete spríjemniť napríklad počúvaním hudby, podcastu alebo vnímaním prírody okolo seba. Pobyt na čerstvom vzduchu je veľmi príjemným spôsobom ako načerpať novú energiu a zbaviť sa negatívnych emócií. Zároveň akákoľvek forma pohybu vám pomôže vyplaviť endorfíny, ktoré vám zlepšia náladu a naladia vás na pozitívnu vlnu.

Aktívny pohyb môže byť aj prechádzka so psom, tanec, či bicyklovanie. Môžete sa venovať rôznym individuálnym, či kolektívnym športom. Pri takomto aktívnom oddychu zapojíte predovšetkým vaše telo a vďaka tomu si myseľ dokáže omnoho jednoduchšie oddýchnuť. Môžete zvoliť aj rôzne formy manuálnej práce – niekedy je napríklad nesmierne príjemné organizovanie, či upratovanie, ktoré nám navodí pocit, že si dávame život do poriadku.

Relax v pohodlí domova

Nie pre každého relax predstavuje aktívny pohyb a spoločnosť ostatných ľudí. Niekto práve naopak vie najlepšie zrelaxovať osamote. Aj takto si viete veľmi dobre oddýchnuť no základom je nastaviť si pravidlá. Napríklad pri relaxe doma sú zakázané akékoľvek správy z práce. Musíte si zakázať realizovať domáce práce a naozaj sa venovať len vlastnému komfortu.

Napríklad si môžete napustiť vaňu s bublinkami a čítať si v nej knihu. Môžete si zacvičiť uvoľňujúcu regeneračnú jogu a zameditovať si. Rovnako môže byť skvelým spôsobom na domácu relaxáciu pustiť si relaxačný film alebo si zapnúť príjemnú hudbu. Dôležité je predovšetkým robiť aktivity, ktoré vám individuálne navodzujú pocit pohodlia a príjemnej atmosféry. Nikam sa neponáhľajte a snažte sa precítiť kvalitný čas, ktorý venujete svojej regenerácii.