Home / Ľudia / Ako stmeliť pracovný kolektív

Ako stmeliť pracovný kolektív

Ako stmeliť pracovný kolektívDobre fungujúci pracovný kolektív je snom každého podnikateľa. Či už zamestnávate pár ľudí alebo ste majiteľom väčšej spoločnosti dobre viete, že ak sú v kolektíve škriepky alebo ak medzi sebou zamestnanci nekomunikujú nič dobré z toho nebude. Darmo zamestnávate samých odborníkov, ak navzájom nespolupracujú žiadneho prekvapivého výkonu sa od nich nedočkáte.

Utuženie kolektívu či vytvorenie dobrých vzťahov nemusí byť vždy jednoduché. Každý zamestnanec má vlastné záujmy, vo voľnom čase dáva prednosť niečomu inému. Kým niekto si ide cez víkend sadnúť s priateľmi do baru iný  dáva prednosť rodine a ďalší si zas radšej niečo pekné prečíta v súkromí. Spojiť takýto kolektív môže byť niekedy náročnejšie, rozhodne to ale nie je nič nemožné.

Urobte si firemný výlet

V závislosti od zloženie kolektívu sa pre inšpiráciu môžete obrátiť na internet kde nájdete množstvo nápadov na firemné aktivity. Zábava pre mužov bude iná než zábava pre ženy. Nemusíte sa ale orientovať len podľa toho. Pokojne zorganizujte piknik pre zamestnancov aj s ich rodinami. Kým páni sa budú venovať grilovaniu ženy sa môžu pochváliť svojimi cukrárskymi dobrotami. Voľný čas strávia vaši zamestnanci s rodinou a zároveň s kolegami z práce.

Zorganizovať môžete aj rôzne súťaže. Ak sa vám podarí dohodnúť sa s inou firmou môžete si zostaviť basketbalové alebo futbalové družstvo a postaviť ho trebárs aj proti konkurencii. O zábavu určite nebude núdza a váš kolektív sa naučí perfektne spolupracovať.

Účasť povinná – radšej nie

Ak sa podujmete niečo zorganizovať dajte o tom vedieť všetkým, ale nenúťte ich aby prišli. Povinná účasť by mohla zamestnancov domotivovať a znechutiť. Miesto toho sľúbte každému kto sa zúčastní niečo navyše. Pánom môžete venovať napríklad decentné spony do kravaty alebo poháre na pivo s logom firmy.  Dámy zas môže potešiť praktický dáždnik alebo šatka na krk.

Ak si na zorganizovanie firemnej akcie netrúfate môžete osloviť spoločnosti, ktoré sa organizovaniu takýchto akcií venujú.