Home / Návody / Ako správne triediť odpad?

Ako správne triediť odpad?

Ako správne triediť odpad?

Ako správne triediť odpad?

V poslednej dobe sa čoraz viac ľudí zaoberá témou, akou je ekológia. Rozhodne sa niet čomu čudovať. Ľudstvu totiž hrozí globálne otepľovanie a klimatická kríza. To môže byť pre celý svet veľmi nebezpečné.

Aj to je dôvod, prečo množstvo ľudí v dnešnej dobe siaha po ekologických produktoch. Ak chcete aj vy niečo spraviť pre životné prostredie, určite by ste mali začať separovaním odpadu. Množstvo ľudí si v dnešnej dobe myslí, že vie, ako na to, no častokrát sa stane, že opak je pravdou. Preto vám v tomto článku prinášame základné informácie, ako správne triediť odpad.

Nádoby podľa farby

Už v detstve nás učili, že odpad sa delí na základe farieb nádob. Žltá je určená na separovanie plastov, zelená na sklo, modrá na papier a iné farby na komunálny odpad. V mnohých obciach sú však zavedené aj hnedé nádoby, ktoré sú určené na biologický odpad. Existujú aj červené nádoby. Do nich je možné dávať baterky. Ak už máte ratolesti, je dobré, ak ich už v detstve budete učiť, ako správne triediť odpad. Samozrejme, učia sa to aj v škôlke a následne v škole. Ak ich to však budete učiť aj vy, určite si to ľahšie zapamätajú.

Triedenie odpadu

V domácnosti by ste mali mať viacero nádob. Do jednej dávajte komunálny odpad, do ďalšej plasty a do ďalšej napríklad sklo. Uľahčí vám to množstvo času a určite si toto triedenie zamilujete. Nebudete tak musieť stáť pred kontajnermi dlhú dobu, pretože to budete mať roztriedené ihneď.

Zberný dvor

V každej obci sa nachádzajú zberné dvory. Na toto miesto môžete vyniesť nepotrebný odpad bezplatne. Ide napríklad o stavebný odpad, starý nábytok alebo elektrotechniku. Tento typ odpadu určite nepatrí do prírody. Vznikajú tak skládky odpadu, ktoré sú zo zákona trestné. Preto rozhodne využite tieto zberné dvory, kde tento typ odpadu určite patrí.