Home / Bývanie / Dlažba do záhrady, ako si kvalitne vybrať tu správnu pre Vás!

Dlažba do záhrady, ako si kvalitne vybrať tu správnu pre Vás!

Dlažba do záhrady, ako si kvalitne vybrať tu správnu pre Vás!Vonkajšia dlažba zabezpečuje funkčnosť ciest, chodníkov, terás a miest na záhradné posedenie. Výber materiálu a technológie jej kladenia závisí najmä od využitia spevnenej plochy. Dlažba je aj dôležitým architektonickým prvkom, ktorý zvýrazňuje a dopĺňa charakter domu a záhrady.

Kvalitná dlažba je pomerne drahá, takže skôr než ju kúpime a definitívne osadíme do priestoru záhrady, odporúčame poradiť sa s odborníkmi. Neprimerane vydláždené plochy totiž „zhutňujú“ vzhľad okolia domu a to môže pôsobiť dosť nepríjemne. Nevhodná dlažba prináša aj praktické problémy, napríklad zlý odtok dažďovej vody z terasy a pod. Preto sa odporúča leveling system pre kladenie dlažby.

Pri výbere dlažby by sme mali rešpektovať charakter už existujúcich stavieb a materiálov. Ak sa dá, vyberáme materiály, ktoré sa vyskytujú aj v okolí, napríklad žulu, rulu, vápenec, pieskovec a pod. Veľmi záleží aj na veľkosti, tvare a spôsobe uloženia dlaždíc. Napríklad cesty vydláždené malými blokmi tehál budú pôsobiť menej dynamicky ako cestičky z veľkých betónových dlaždíc, ktoré privedú naše oči až na samý koniec cesty. Dlažba pravidelných tvarov vnáša do záhrady prísnosť, naopak nepravidelné tvary zvýrazňujú prírodný charakter priestoru. Efektné je aj použitie niekoľkých druhov dlažby spolu. K osvedčeným kombináciám patrí kombinácia betónu s prírodnými materiálmi, rozličných druhov a tvarov kameňa, spojenie keramiky a dreva a pod. Je však veľmi jednoduché prekročiť hranicu nevkusu, najmä ak máme obmedzené financie. A preto sa oplatí kombináciu vyskúšať najprv „nanečisto“. Treba pamätať aj na to, že z rôznorodých materiálov nemožno vytvoriť celkom rovný povrch. Preto na miestach, kde bude záhradné posedenie s nábytkom a so záhradným kozubom, lepšie je navrhnúť rovnorodú, rovnú a nešmykľavú dlažbu väčších rozmerov, na ktorej dobre budú jazdiť aj elektrické bicykle.

Možnosti aké sú

Na stavebnom trhu je veľký výber dlažby z rozličných materiálov, rozmanitých tvarov a farieb. Pri výbere musíme čo najlepšie vyhodnotiť tri hlavné kritériá: budúce využitie spevnenej plochy, architektúru domu a záhrady – a, samozrejme, aj svoje finančné možnosti.

Tradičným materiálom na záhradné cesty, chodníky a spevnené plochy je prírodný kameň. Používa sa predovšetkým žula, rula, vápenec, pieskovec, prípadne čadič. Najvhodnejší je druh kameňa, ktorý sa vyskytuje v okolí – dlažba tak harmonicky ladí s prírodou a znižujú sa náklady na dopravu materiálu. Lomový kameň možno upravovať štiepaním, leštením alebo brúsením. Do menšej alebo formálnej záhrady sa budú hodiť kamenné kocky. V stavebninách kúpime napríklad mozaiku, malú alebo veľkú dlažbu. Do voľnejšie založenej záhrady sa zväčša používa tzv. anglická dlažba z neopracovaných kameňov s približne rovnou lícovou stranou. Na pohľad pôsobia trochu formálne, preto sa hodia predovšetkým do geometricky riešených záhrad. Na nespevnené plochy alebo ako dekoratívna výplň pevných povrchov sa používajú riečne okruhliaky a drvený lomový kameň (štrk).

Betónová dlažba je vhodná všade tam, kde stavebník hľadá funkčnosť, pevnosť, trvanlivosť a rýchlu výstavbu. Vyrába sa v tvare kociek, dosiek, profilovaných alebo odľahčených tvárnic a palisádových prvkov. Povrch betónovej dlažby sa upravuje lisovaním, farbením alebo vymývaním. Technológia liateho betónu dovoľuje imitovať prírodný kameň. Najznámejšia je betónová zámková dlažba, ktorá sa vyrába v najrôznejších tvaroch a farebných odtieňoch. Spevnené plochy sú odvodnené prirodzeným spôsobom, ale pritom sú pevné a dajú sa ľahko opraviť. Pohodlné a zaujímavé sú veľké betónové dlaždice s lisovaným reliéfom alebo s vymývaným povrchom.

Použitie keramickej dlažby v exteriéri závisí najmä od zloženia keramického materiálu a od spôsobu jeho výroby. Takmer ideálne sú vysoko spekané keramické dlažby, ktoré sa vypaľujú pri vysokých teplotách. Patria k nim napríklad tehlové dlaždice, tzv. klinkery. Majú nízku nasiakavosť a sú veľmi pevné, dajú sa položiť lícom na plocho, na hranu či na výšku a môžu vytvárať rozmanité vzory. Na príjazdové cesty a manipulačné plochy môžeme použiť klinkery v podobe vegetačnej dlažby. Použitie klasických tehál pri realizácii dlažby sa neodporúča – len ťažko by prežili prvú zimu… Kameninové dlaždice sa vypaľujú pri nižších teplotách, takže ich povrch je poréznejší a nasiakavejší. Ale aj napriek tomu sú dostatočne odolné proti mrazu, chemickým látkam i mechanickému zaťaženiu. Jednou z veľkých výhod kameniny je, že nemá šmykľavý povrch. Prechod medzi kameninou a vysoko spekanou keramikou tvorí dlažba typu cotto (resp. terakota). V porovnaní s klinkerom nie je taká kompaktná, má vyššiu nasiakavosť a technológia jej kladenia je náročnejšia. V exteriéri sa používa pri realizácii povrchov na terasách, balkónoch a plôch vo vstupných častiach domu.

Zrážková voda musí v záhrade niekde vsakovať. Čím menej dlažby a čím viac trávnatej plochy bude v záhrade, tým lepšie. Robotická kosačka si určite nepostaží. Príjazdové komunikácie a priľahlé plochy sa však bez spevnenia nezaobídu. Dobrým riešením je tzv. vegetačná dlažba. Časti dlažby sa vyrábajú z betónu, keramiky alebo plastov ako tvárnice s rozličnými rozmermi, so sivou alebo s farebnou úpravou. Tvárnice sa zasypú zeminou a vyseje sa do nich trávová zmes, prípadne sa na povrch uložia rolované trávnaté koberce. Alternatívou vegetačnej dlažby sú bežné betónové či kamenné dlaždice, ktoré sa ukladajú so širokými škárami. Do škár sa vysieva tráva alebo sa vyplnia pieskom.