Home / Bývanie / Plot nemusí byť len kovový. Aké máte možnosti vo výbere?

Plot nemusí byť len kovový. Aké máte možnosti vo výbere?

Plot nemusí byť len kovový. Aké máte možnosti vo výbere?Po dokončení stavby sa skôr či neskôr budete musieť zaoberať tým, ako ohradiť váš pozemok. Pletivo použité počas stavby nie je estetické a ani bezpečné. V oblasti materiálov pre výrobu oplotenia máte vskutku z čoho vyberať. Klasické kovové ploty, prírodné drevené alebo moderné plastové? Aké vlastnosti majú jednotlivé materiály?

Kovový plot

Väčšina ľudí si pri slove oplotenie predstaví kovové ploty. Kov je pevným materiálom, ktorý napríklad v kombinácii s betónom vyzerá nadčasovo. Z kovu je možné vytvoriť rôzne tvary, ornamenty alebo si dajte vyrobiť len jednoduché kovové laty. Samozrejme, že ručne kované ploty sú drahé. Kúpiť sa však dajú aj sériovo vyrábané ploty z kovu, ktoré sú cenovo dostupné a majú dlhú životnosť. Dajte si pozor, aby bol ich povrch pozinkovaný. V opačnom prípade začne kov korodovať a budete musieť kúpiť farby na kov, aby ste ho zrenovovali.

Betónový plot

Betónové ploty poskytujú ich majiteľov bezpečie, pocit súkromia a sú tiež dobrou zvukovou izoláciou. Niekomu nesedí sivá farba betónu. Aj v tomto prípade vás potešíme, pretože povrchovou úpravou sa dajú dosiahnuť rôzne farby, a to dokonca imitácia dreva. Istou variáciou betónových plotov sú tzv. gabiony. Ide o mreže, do ktorých sa vkladajú kamene. Gabiony vyzerajú trendovo a hodia sa k domom postaveným v modernom štýle.

Drevený plot

Drevené ploty nie sú za zenitom. Stále im dáva prednosť veľa ľudí kvôli vyžarovaniu, ktoré s iným materiálom nedosiahnete. Ak sa rozhodnete pre drevený plot, môžete si vybrať z celodreveného variantu alebo si dať vyrobiť len drevené latky. Nevýhodou dreva je jeho náchylnosť k degenerácii vplyvom počasia. Drevené ploty je nutné ošetrovať lazúrami a lakmi, ktoré kúpite v predajniach farby laky. Znamená to, že každoročne budete musieť investovať čas a peniaze do ošetrenia povrchu dreva.

Plastový plot

Máte hlboko do peňaženky a nemáte dostatok voľného času? Vsaďte na plastový plot. Plast je pevný materiál, ktorý je lacný a bezúdržbový. Vďaka povrchovej úprave je možné vyrobiť plastový plot v rôznych farbách a dekóroch. Nevýhodou plastového plotu je to, že ak nebude odborne namontovaný, príde časom k jeho deformácii.

Vyberáte oplotenie?

Dôležitým faktorom, ktorý by ste mali zvážiť pri výbere, je hrúbka pletiva. Táto vlastnosť ovplyvňuje nielen pevnosť a odolnosť plotu, ale aj jeho celkovú životnosť a schopnosť odolávať vonkajším vplyvom. Pri výbere hrúbky pletiva je dôležité zohľadniť aj prostredie, v ktorom bude plot umiestnený, a jeho účel. Napríklad v prípade, že sa oplotenie nachádza v oblasti s vysokou koróznou aktivitou, ako je pobrežná oblasť, je vhodné zvážiť použitie farby na železo. Farba na železo zlepšuje ochranu proti korózii a predlžuje životnosť plotu.