Home / Cestovanie / Povinná výbava, ktorú musí každé auto vlastniť v roku 2022. Áno, aj naše autá skladom ju majú

Povinná výbava, ktorú musí každé auto vlastniť v roku 2022. Áno, aj naše autá skladom ju majú

Povinná výbava, ktorú musí každé auto vlastniť v roku 2022.Každý rok sa povinná výbava o niečo zmení. Stále sem patrí autolekárnička, reflexná vesta či homologizovaný výstražný  trojuholník. Naše autá skladom sú plne vybavené všetkým, čo by každé vozidlo malo mať v roku 2022. Ako je na tom to vaše?

Homologizovaný výstražný trojuholník

Ak máte staršie vozidlo s povinnou výbavou, trojuholník si nový kupovať nemusíte. Základom je, aby ste ho mali. To platí okrem osobných vozidiel aj pre nákladné vozidlá, traktory, stroje či autobusy. Takže ani vás budúci Opel Grandland nesmie byť výnimkou.

Reflexné oblečenie

Len málokto vie, že nemusíte mať vo vozidle reflexnú vestu. Namiesto toho však musíte mať reflexný plášť, nohavice, bundu či overal. Je dôležité, aby toto reflexné oblečenie bolo v dosahu vodiča. Toto oblečenie musí byť fluorescenčne žlté alebo fluorescenčne oranžovočervené.

Náhradné koleso a autolekárnička

Nikdy neviete, kedy budete potrebovať náhradné koleso. Práve to by malo byť vybavené diskom a náhradnou pneumatikou. Do povinnej výbavy spadá aj kľúč na matice alebo na skrutky kolies a k tomu príručný zdvihák. Čo sa týka autolekárničky, musí byť čistá a nepoužitá. Naše autá skladom ich majú čisté a pripravené na núdzové situácie.

Snehové reťaze a klin

Od 15. novembra do 31. marca musia mať všetky nákladné vozidla nad 12 ton snehové reťaze. Ostatné vozidlá ich mať nemusia, ani Opel Crossland. To sa však nedá povedať o zakladaciom kline, ktorý musí mať každé vozidlo s najväčšou celkovou prípustnou hmotnosťou nad 3,5 tony. Taktiež aj prípojné vozidlá s najväčšou celkovou prípustnou hmotnosťou nad 750 kg.

Hasiaci prístroj a PZP

Hasiaci prístroj musia mať nákladné vozidlá nad 3,5 t, autobusy s počtom do 22 miest na sedenie, traktory a samohybné pracovné stroje. Podľa zákona musíte mať platné PZP na auto. V prípade, že ho nemáte, hrozí vám pokuta vo výške 3 320€.