Home / Cestovanie / Uvažujete o havarijnom poistení? V týchto prípadoch sa vám vyplatí

Uvažujete o havarijnom poistení? V týchto prípadoch sa vám vyplatí

Uvažujete o havarijnom poistení? V týchto prípadoch sa vám vyplatíNa cestách sa počas riadenia vozidla môže stať milión situácií, pri ktorých sa vám zíde havarijné poistenie. A nielen na cestách. Stačí, aby ste automobil zaparkovali na menej frekventovanom mieste a ráno ho na parkovisku nenájdete. Platby za havarijné poistenie sú značne vysoké, a preto sa nie každému majiteľovi vozidla oplatia. Pre koho je toto poistenie určené?

Nemýľte si povinné poistenie s havarijným

Možno si poviete, že vy havarijné poistenie nepotrebujete, pretože si platíte povinné zmluvné poistenie (PZP). Avšak povinné poistenie nekryje škody na vašom vlastnom vozidle. Ide o poistenie, ktoré pokryje to, čo svojim konaním spôsobíte tretej strane. Znamená to, že ak nabúrate do druhého vozidla, tak poisťovňa zaplatí opravu a všetky ostatné škody. Bohužiaľ váš automobil si budete musieť opraviť vo vlastnej réžii. Niekedy aj malé ťuknutie môže spôsobiť také škody, že sa môžete rozlúčiť s vašim snom o novom príslušenstve ako je strešný box alebo letné pneumatiky necháte ešte jednu sezónu dojazdiť. Nemuselo by to tak byť, keby ste uzavreli havarijné poistenie. Lenže havarijné poistenie je v závislosti od modelu automobilu značne drahé a nie každému sa vyplatí.

Komu sa vyplatí havarijné poistenie

Havarijné poistenie sa jednoznačne vyplatí vlastníkom nových vozidiel. Odborníci sa zhodujú, že havarijné poistenie kvôli zostatkovej cene nie je rozumné pre vozidlá staršie ako 8 rokov. V tomto prípade je poistenie nezmysel, pretože prakticky za staré vozidlo platíte poistenie v takej výške ako za nové. Zároveň je hodnota staršieho vozidla veľmi nízka. Pár rokov platenia havarijného poistenia by znamenalo, že si pokojne môžete kúpiť ďalší ojazdený automobil.

Pred uzavretím poistenia si overte ceny

Ak sa predsa len rozhodnete uzavrieť havarijné poistenie, overte si obozretne ceny vo všetkých poisťovniach. V niektorých prípadoch sa výška platby za poistenie môže líšiť aj o 200 €. Pozorne si tiež overte, čo všetko dané havarijné poistenie pokrýva. Vo všeobecnosti by malo havarijné poistenie kryť štyri základné riziká. Prvým z nich je poškodenia vášho vozila pri havárii. Druhým rizikom je odcudzenie automobilu. Tretie riziko zahŕňa škody, ktoré na vozidle spôsobia živelné pohromy. Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale dôležité je aj štvrté riziko, a to vandalizmus. Často sa stane situácia, že si kúpite nové pneumatiky Kormoran a na druhý deň ich nájdete prerezané. Havarijné poistenie môže dokonca pokrývať škody, ktoré spôsobia škodcovia. Prehryznuté káble alebo izolácia dokážu stáť nemalý balík peňazí.