Home / Ľudia / Začnite nový profesijný život vďaka programom RE-PAS a KOMPAS+

Začnite nový profesijný život vďaka programom RE-PAS a KOMPAS+

Začnite nový profesijný život vďaka programom RE-PAS a KOMPAS+

Ste registrovaní na úrade práce? Neseďte nečinne doma, tam na vás šťastie a ani práca nesadnú. Zapojte sa do aktivít a kurzov, ktoré sú preplácané úradom práce a zmeňte svoj profesijný život. V rámci programov úradu práce je možné absolvovať kurz RE-PAS alebo KOMPAS+. Oba programy vás nebudú stáť ani halier a získate vďaka nim nové možnosti na trhu práce.

Program KOMPAS+ pre rozvoj schopností

V rámci programu KOMPAS+ môžete absolvovať len tzv. kompetenčné kurzy. V týchto kurzoch si zlepšíte svoje komunikačné schopnosti, postúpite o level vyššie v jazykovom vzdelávaní, naučíte sa lepšie pracovať s počítačom a hlavne dosiahnete osobnostný rozvoj (manažérske a podnikateľské schopnosti). Posledné menované kurzy na osobnostný rozvoj sú ako stvorené pre ľudí, ktorí uvažujú o živnosti alebo ich láka založenie s.r.o.. Kompetenčné kurzy môže navštevovať každý evidovaný na úrade práce vynímajúc nezamestnaných z Bratislavského kraja. Okrem kurzovného úrady práce preplatia aj cestovné a stravné.

Program RE-PAS pre zmenu profesie

V základe je program RE-PAS veľmi podobný programu KOMPAS+. Znamená to, že pre preplatenie kurzu je nutné byť evidovaný na úrade práce. Vašou úlohou je tiež výber kurzu a vypísanie žiadosti o jeho preplatenie. Ak vám bude kurz schválený, môžete začať študovať. Rozdiel v programoch RE-PAS a KOMPAS+ je v type kurzu. Kým KOMPAS+ má za úlohu vaše schopnosti rozvinúť, tak RE-PAS vám umožní úplne zmeniť profesijné smerovanie. Širšia je tiež ponuka kurzov, ktorá zhŕňá predovšetkým IT kurzy, kurzy grafiky, tvorby a optimalizácie web stránok.

A čo tak začať podnikať?

Po získaní nových vedomostí či zručností môžete začať podnikať a dokonca je možné získať príspevok na podnikanie. V prípade, že chcete podnikať v menšom biznise, tak vám stačí založiť si živnosť. Založenie s.r.o. je určené pre podnikateľov, ktorí chcú budovať strednú až väčšiu firmu a predpokladajú ročný obrat vyšší ako 20 tisíc eur. Pozor na to, že živnosť založíte behom pár minút aj sami, ale založenie eseročky je o niečo komplikovanejšie. Preto vám odporúčame osloviť firmu, ktorá vám so založením pomôže alebo sprostredkuje kúpu ready made s.r.o., čo je už založená firma. Ready made s.r.o. vám umožní začať podnikať behom pár dní. Využite všetky šance, ktoré poskytuje štát evidovaným nezamestnaným a zmeňte svoj profesijný život už dnes.