Home / Bývanie / Chráňte svoj domov vďaka oknám z bezpečnostného skla

Chráňte svoj domov vďaka oknám z bezpečnostného skla

Chráňte svoj domov vďaka oknám z bezpečnostného sklaVedeli ste, že až 40 % všetkých vlámaní sa uskutoční cez okná? Najvyššie riziko predstavujú staré typy okien, ktoré je možné ľahko rozbiť. Ak patríte k tým, ktorí chcú svoj domov zabezpečiť na vysokej úrovni, stavte na špičkové bezpečnostné sklá.  

Čo sú bezpečnostné sklá 

Bezpečnostné sklá nachádzajú svoje uplatnenie v mnohých smeroch. Používajú sa na výrobu okien, dverí, zábradlí, balkónov či schodísk. Takisto ide o súčasť sprchových kútov, zimných záhrad či kuchynských zásten. 

Vďaka bezpečnostnému sklu sa výrazne zlepší ochrana vás i vášho majetku. Spoľahlivo odoláva úderom i nárazom a v prípade rozbitia sa triešti na malé neostré plôšky. U nich je riziko poranenia človeka oveľa menšie ako pri bežnom skle, ktoré sa zvykne rozbiť na ostré črepiny. 

Bezpečnostné sklo možno použiť na všetky druhy zasklenia. Či už potrebujete sklo zaistiť, alebo zabrániť vniknutiu cudzích osôb do vášho domova.

Plánujete rekonštrukciu alebo staviate dom a obzeráte sa po odolných hliníkových dverách a oknách? Vyberte si varianty s výplňou z bezpečnostného skla. 

Druhy bezpečnostných skiel

Vrstvené bezpečnostné sklo – je zložené zo sklenených tabúľ, ktoré sú spojené polyvinylbutyralovou fóliou. Skladá sa z dvoch alebo viacerých tabúľ s rôznymi vlastnosťami. Takéto sklo odoláva nárazu či úderu tupého alebo ostrého predmetu – aj keď bude sklo rozbité, stále bude držať svoju konzistenciu. V prípade požiadavky na nepriestrelné sklo sa nakombinuje niekoľko vrstiev skla a fólie. 

Vrstvené sklá sú často súčasťou výťahov, poschodí vysokých budov. Tiež sa z nich vyrábajú čelné sklá automobilov. K ich výhodám patrí aj ich bezpečnostná časť. Bránia zraneniu osôb a to vo viacerých smeroch. Jedným je nemožnosť vypadnutia z okna pri rozbití skla, a taktiež zabraňujú vlámanie zlodejom. Vrstvené sklo sa dá využiť aj ako materiál na schody či na presklenie podlahy, vďaka ktorému do interiéru prenikne viac prirodzeného svetla.

Nepriestrelné sklo – vyniká vysokou odolnosťou voči nárazu vystreleného projektilu. Používa sa na ochranu významných budov alebo automobilov, ktoré majú byť chránené pred útokom. Odoláva strelám aj výbuchom. Nepriestrelné sklá bývajú vyrobené buď z polykarbonátov alebo z vrstveného laminovaného skla. Tabuľa nepriestrelného skla má hrúbku viac ako 2,5 cm. 

Tvrdené alebo kalené sklo – ide o špeciálne bezpečnostné sklo, ktoré sa vyrába kalením a používa sa ako výplň do dverí, okien, automobilov a pod. Takto vyrobené sklo má vysokú pevnosť v ohybe, veľkú odolnosť voči nárazom, extrémnym teplotám, chemikáliám a znesie tiež väčšiu záťaž. V prípade rozbitia sa sklo rozpadne na malé neostré čriepky a tým sa výrazne zníži pravdepodobnosť poranenia. Tvrdené sklo sa využíva aj na ochranu displejov mobilných telefónov, na ktoré sa lepí ako veľmi tenká ochranná vrstva s hrúbkou menej ako pol milimetra. 

Kalené bezpečnostné sklo sa používa všade tam, kde sa kladú vysoké nároky na bezpečnosť – presklené výplne dverí, zastávky, steny pre sprchové kúty, vnútorné police skríň, celosklenené dvere a steny či bočné sklá automobilov. Kvôli dobrým tepelným vlastnostiam sa tvrdené/kalené sklo používa tiež na výrobu kuchynských zásten.

Drôtené sklo – je to valcované ploché sklo so zalisovanou drôtenou vložkou. Ide o špeciálnu úpravu plochého skla, kedy je do valcovaného materiálu za tepla zalisovaná drôtená sieťka, ktorá zvyšuje jeho mechanickú pevnosť, celistvosť a stabilitu. Zlepšuje aj jeho trieštiteľnosť a požiarnu odolnosť stavieb. Drôtené sklo sa používa napríklad pri zasklievaní strešných okien, prístreškov, na zastávkach, strechách, zábradliach alebo na dverách či výťahoch. 

Zhrnutie

Dôvodov, prečo si vybrať hliníkové okná alebo dvere s bezpečnostným sklom je niekoľko. Nielenže vydrží tlak, ale aj presvetľuje interiér. Posuvné dvere či priečky zo skla môžu bezpečne oddeliť dom od terasy alebo zimnej záhrady. 

Ak sa neviete rozhodnúť, ktoré bezpečnostné sklo je pre vás to najvhodnejšie, obráťte sa na firmu Sklofix

 

zdroj: freepik.com