Home / Bývanie / Rekuperácia ušetrí energiu a vytvorí zdravé podmienky na život vo vašej domácnosti

Rekuperácia ušetrí energiu a vytvorí zdravé podmienky na život vo vašej domácnosti

Rekuperácia ušetrí energiu a vytvorí zdravé podmienky na život vo vašej domácnostiAlergici či ľudia s astmou to majú náročné nielen v lete, ale aj v zime. Kým v lete na nich striehne poletujúci peľ, v zime im robí problém príliš suchý vzduch z vykurovania. Nehovoriac o šírení mikróbov, prachu či pachov zvonku. Ako vykurovať a vetrať zdravo, no zároveň efektívne? Riešením je rekuperácia. 

Rekuperácia odstraňuje pachy, mikróby i alergény

Azda každý, kto býva v paneláku, sa pravidelne potýka s cigaretovým dymom od susedov. Niekedy je to ako naschvál. Otvoríte si okno a v tom istom momente vyjde sused na balkón a zapáli si cigaretu. Predstava o čerstvom vzduchu sa zdá nemožná. Ale nie úplne. 

Rekuperácia alebo riadené vetranie funguje na princípe spätného získavania tepla.  To znamená, že môžete vetrať bez toho, aby ste otvárali okno. Filtre na rekuperačnej jednotke si hravo poradia s pachmi a vy sa tak môžete slobodne nadýchnuť čerstvého vzduchu bez dymového zápachu. V letnom období je tu ešte jeden problém – alergény. 

Ľudia trpiaci alergiou a astmou si vďaka rekuperácii môžu užiť deň v pohodlí doma bez kýchania, slzenia a svrbenia očí či neutíchajúceho kašľa. Táto technologická vychytávka je účinnou zbraňou proti alergénom. Postará sa tiež o pokojný spánok, takže si oddýchnu aj astmatici. Alergény a škodlivé látky vo vzduchu im totiž bránia v spánku a často sa budia na dusivý kašeľ a ťažkosti s dýchaním. Počas zimy sa možno aj vy ráno budíte s bolesťou a suchom v hrdle. To je práve spôsobené nerovnomerným vykurovaním (a prekurovaním).

Rekuperácia ušetrí energiu a vytvorí zdravé podmienky na život vo vašej domácnosti

Vetranie nebolo nikdy efektívnejšie

Každý sa v týchto dňoch zamýšľa, ako čo najviac ušetriť za energie. Klasické radiátory nedokážu vykúriť miestnosti rovnomerne a efektívne, takže v niektorej časti izby je horúco a v inej chladnejšie. Najviac tepla je, pochopiteľne, pri radiátore pod oknom. Ak chcete vyvetrať izbu, a otvoríte okno, môže vám uniknúť až 40 % teplého vzduchu. 

S rekuperáciou sa toto nestane, pretože minimalizuje tepelné straty a do interiéru neustále privádza čerstvý vzduch. Vykurovanie rekuperáciou je taktiež rovnomerné, vzduch nie je prehriaty a nedráždi dýchacie cesty. 

Premýšľate, či je rekuperácia do bytu pre vás vhodné riešenie? Obráťte sa na profesionálov zo SMART Systems, radi vám poradia a pomôžu s výberom rekuperačnej jednotky!