Home / Ľudia / Máte pocit, že vaša osobná váha neváži presne? Toto môže byť príčinou 

Máte pocit, že vaša osobná váha neváži presne? Toto môže byť príčinou 

Máte pocit, že vaša osobná váha neváži presneTelesnú váhu sa oplatí mať pod kontrolou. Je to jeden z ukazovateľov, ktorý napovedá o našom zdraví. Najpresnejším spôsobom, ako získať údaje o svojej hmotnosti, je osobná váha. Čo však robiť, keď sa nám zdá, že váha neukazuje presne? Jeden deň sme s hmotnosťou spokojní a na druhý deň máme zrazu o 3 kg viac. Ak tieto nepríjemnosti poznáte, toto môžu byť príčiny. 

Nesprávne položená váha

Nerovný povrch, na ktorom je vaša osobná váha položená, je azda najčastejšou príčinou nesprávneho ukazovania hodnôt. Stačí drobná nepozornosť a jedna nožička váhy zapadne do špáry medzi dlaždicami v kúpeľni. Nesprávne odmeraná hmotnosť je na svete. Nevhodným povrchom na váženie je tiež koberec, na ktorom so skutočnou hmotnosťou nemusíme ani počítať. Predtým, ako sa postavíte na váhu, si vždy skontrolujte, či je na pevnom a rovnom podklade.

Postavte sa na váhu správne

Dôvodom odchýlok vo vážení môže byť aj nesprávny postoj na samotnej váhe. Možno na prvý pohľad zbytočná, zároveň však dôležitá otázka: Ako sa správne postaviť na váhu? Na váhe by ste mali stáť celými chodidlami, skúste ich položiť čo najviac do stredu plošinky. Počas váženia sa snažte nehýbať a stojte na váhe vystretý. Takto získate najpresnejšie výsledky. 

Príliš časté váženie 

Ako to už býva pravidlom – všetkého veľa škodí, aj váženia. V pondelok ráno máte 54 kg, v utorok večer 56 kg a v stredu poobede 57 kg. Nie je problém vo váhe? S najväčšou pravdepodobnosťou nie. Odborníci odporúčajú kontrolovať svoju telesnú váhu približne raz týždenne – ideálne v ten istý čas. Najlepšie ráno po vykonaní potreby, nalačno a nahý. Vtedy získate najpresnejší údaj o svojej telesnej hmotnosti. 

Ženy by tiež mali vynechať váženie počas „svojich dní“ – práca hormónov sa na telo výrazne podpíše, organizmus napríklad zadržiava viac vody, čo sa okamžite odrazí na displeji váhy. Pokojne aj o dva kilogramy navyše. Tiež nie je vhodné vážiť sa tesne po jedle či namáhavej fyzickej aktivite. V opačnom prípade dôjde k výraznému skresleniu skutočnej váhy. Či už smerom nahor alebo nadol. 

Nevhodne zvolená osobná váha 

Na určenie telesnej hmotnosti je najlepšia digitálna váha. Dnes sa stretneme pri väčšine z nich s váživosťou 150 kg a viac. Platí pravidlo, že pri meraní hmotnosti by sme nemali prekročiť maximálnu váživosť váhy. V opačnom prípade to môže viesť k jej poškodeniu, čiže váhu môžete úplne znefunkčniť. 

Najmä pri starších analógových váhach bol tento problém pomerne častý – ich váživosť často bola len 100 či 120 kg. Čo mohlo spôsobiť značné odchýlky hlabvne pri mužoch s nadváhou. Ak ešte máte doma analágovú osobnú váhu, pre vyššiu presnosť ju odporúčame vymeniť za digitálnu. 

Externé faktory, ktoré dokážu ovplyvniť presnosť váhy 

Poznáme však tiež rôzne externé príčiny, ktoré sa môžu podpísať na nepresných výsledkoch váženia. Jedným z nich je fyzické opotrebovanie súčiastok v osobnej váhe, ktoré môže viesť k nepresným výsledkom. 

Ďalej to môže byť poškodenie, napríklad dlhodobým vystavením vysokej vlhkosti či teplote. Za nesprávnym meraním osobnej váhy však môže byť tiež prozaický dôvod: slabá batéria. Ak si však dáte pozor na tieto dôvody, vaša osobná váha by mala vážiť presne. 

 

zdroj: freepik.com