Home / Návody / Živnosť alebo s.r.o.? Všetky výhody a nevýhody v kocke

Živnosť alebo s.r.o.? Všetky výhody a nevýhody v kocke

Živnosť alebo s.r.o.? Všetky výhody a nevýhody v kockeNajrozšírenejšie formy podnikania na Slovensku sú živnosť a eseročka. Nielen podnikatelia, ktorí do biznisu len vstupujú, si často kladnú otázku, aké sú rozdiely medzi týmito formami podnikania. Kedy sa oplatí zakladať eseročku a kedy vám bude stačiť len živnosť? Vašu otázku zodpovieme v nasledujúcich riadkoch.

Jednoduchý postup pri založení vyhráva živnosť

Ak vám ide v prvom rade o rýchlosť a jednoduchý postup pri začiatku podnikania, jednoznačne vyhráva živnosť. Dokonca aj úplný administratívny laik dokáže zájsť na živnostenský úrad, vypísať formulár, zaplatiť poplatky a ihneď začať podnikať. Založenie s.r.o. je oveľa zložitejšie. Len málokto dokáže eseročku založiť svojpomocne. Ľudia sa často pri samostatnom zakladaní dopustia chýb a žiadosť o zápis do obchodného registra je im zamietnutá. Našťastie aj pre založenie s.r.o. existujú dva jednoduchšie postupy. Oslovte firmu, ktorá za vás s.r.o. založí alebo si od danej firmy kúpte už založenú ready made s.r.o.. Je však otázne, či sa vám oplatí podnikať ako eseročka, alebo bude lepšie, keď vsadíte na živnosť.

Výhody a nevýhody živnostenského podnikania

Okrem jednoduchého postupu založenia živnosti je jednoduché aj jej ukončenie alebo pozastavenie. Založenie živnosti je tiež oveľa lacnejšie. Prakticky len platíte za zapísané predmety podnikania. Na vedenie živnosti nemusíte najímať žiadnych ľudí. Účtovať smiete v jednoduchej účtovnej sústave alebo dokonca vôbec, ak si uplatňujete paušálne výdavky. Daňové zaťaženie je možné znížiť práve paušálnymi výdavkami až o 60 %. Bohužiaľ sa ako živnostník nedokážete vyhnúť odvodom do sociálnej a zdravotnej poisťovne. Počas dovolenky neprodukujete žiadne príjmy. Ak budete v priebehu podnikania platiť len minimálne odvody, dostanete veľmi nízky dôchodok. Najväčšou nevýhodou je skutočnosť, že za záväzky v podnikaní ručíte celým svojim majetkom.

Výhody a nevýhody podnikania formou s.r.o.

Už sme spomínali, že eseročku nedokážete založiť sami. Pripravte si tiež väčší rozpočet na samotné založenie. Okrem poplatkov na živnostenskom úrade za zápis predmetov podnikania budete platiť tiež 150 € za zápis do obchodného registra. Výhodou je, že ako eseročka dokážete optimalizovať nielen daňové zaťaženie firmy, ale tiež odvodové zaťaženie. Spoločnosť môžete založiť ako skupina ľudí, spoločníkov v eseročke smie byť až 50. Najväčšou výhodou eseročky je to, že ako majiteľ neručíte za záväzky firmy. Ručíte len výškou nesplateného vkladu.