Home / Zdravie / Školský nábytok: Aký vplyv má na detskú chrbticu?

Školský nábytok: Aký vplyv má na detskú chrbticu?

Školský nábytok: Aký vplyv má na detskú chrbticu?

Skolióza – diagnóza, ktorej sa obávajú mnohí rodičia. Za toto ochorenie detskej chrbtice vo väčšine prípadov môže nevhodný školský nábytok. Zastarané zariadenie škôl, lavice, ktoré pamätajú viac ako vy sami a absencia ergonomických stoličiek prispievajú k tomu, že deti sa naučia zle sedieť. A práve sedenie vplýva na vznik skoliózy a iných ochorení chrbtice.

Deti presedia hodiny za školskou lavicou

Keď budete vyberať pre deti školské zariadenie, nedajte na prvý dojem. Overte si nielen technologické vybavenie školy ako sú interaktívne tabule a počítače. Dôležité je tiež to, aký nábytok škola v triedach a učebniach využíva. Uvedomte si, že deti presedia denne hodiny za školskou lavicou a ďalšie hodiny doma za počítačom. Starý školský nábytok síce spĺňa normy bezpečnosti, ale neberie ohľad na to, že deti vedú viac sedavý život ako v minulosti. Modernejšia škola je vybavená nábytkom bezpečným, ekologickým a zároveň takým, ktorý zabezpečí správny vývoj dieťaťa.

Prečo je správne sedenie dôležité

Pri nesprávnom sedení dieťaťa dochádza k stavu, kedy je hlava vysunutá dopredu a lakte sú položené mimo tela. Týmto spôsobom je extrémne zaťažovaná krčná chrbtica. Vytváraný je tiež tlak na platničky a svaly chrbta. Veľmi nebezpečné je samozrejme sedenie za počítačom, kedy je telo vyklonené do strany kvôli ovládaniu myši. Je zrejmé, že správne sedenie je pre vývoj detskej chrbtice veľmi dôležité.

Ako správne sedieť nielen v škole

Ergonomický školský nábytok núti deti správne sedieť. Zdravé sedenie by malo vyzerať nasledovne:

  • Chrbát je vzpriamený, dieťa sa nesmie hrbiť.
  • Poloha tela je uvoľnená, žiadny sval v chrbte nie je napätý.
  • Lakte i kolená tvoria uhol 90 stupňov.
  • Chodidlá sú opreté o zem, stehná z dvoch tretín podopiera stolička.

Ako vyzerá ergonomický školský nábytok

Ergonomická stolička podopiera chrbát dieťaťa po celej výške. Ideálne je, keď sa stôl i stolička dajú nastaviť podľa výšky dieťaťa. Skvelé sú lavice a stolíky s možnosťou rôzneho sklonu.