Home / Bývanie / Kovové ploty a jarná údržba

Kovové ploty a jarná údržba

Kovové ploty a jarná údržbaKovový plot po zime nevyzerá veľmi vábne, a to hlavne v prípade, že ste ho na jeseň neošetrili. Mrazy a vlhkosť dali kovu zabrať, farba sa olúpala a na niektorých miesta plotu je vidieť začínajúca korózia. Je čas, aby ste vyhrnuli rukávy a pustili sa do jarnej údržby plotu.

Udržiavaný plot je krásny dlhé roky

Pre krásu kovového plota nemusíte robiť až tak veľa. Ak ho raz za dva až tri roky adekvátne ošetríte, bude vyzerať stále ako nový. Ide o oveľa menej práce a starostlivosti ako u dreva, ktoré je nutné ošetriť každý rok s prípravkami ako lazúry alebo vosky na drevo.

Ošetriť kovový plot znamená, že ho natriete. Kvôli natieraniu je nutné, aby ste z okolia plota odstránili všetky nepotrebné veci. Dávajte pozor, ak v blízkosti plota rastú kvety alebo stromčeky. Farba a chemikálie by im mohli ublížiť. Pred údržbou plota zakryte všetky rastliny ochrannou fóliou. Zakryte aj chodník a betónový základ plotu. Zaschnuté kvapôčky farby sa odstraňujú veľmi zložito.

Akú farbu na plot vybrať

Farba na kov sa vyrába v rôznych farebných variáciách. Iste nájdete odtieň, ktorý sa bude hodiť k farbe strechy, okien alebo k vstupným dverám. Okrem odtieňa je možné si vybrať z rôznych konzistencií a druhov farieb. Na kovové ploty odporúčame nanáša smaltové, epoxidové alebo akrylové farby. Ak si nie ste istí, akú farbu použiť, oslovte predajcov farby laky, ktorí vám poradia s výberom i aplikáciou.

Príprava plotu na farbenie

Snažte sa vystihnúť počasie, ktoré bude na farbenie plotu ideálne. Nemalo by príliš fúkať a samozrejme ani pršať. Na druhej strane nie je dobré, ak hlásia príliš vysoké teploty. Farba ľahšie schne pri teplote od 10 do 20 stupňov.

Pred nanášaním farby musíte plot na náter pripraviť. V prvom rade ho očistite od prachu, pavučín a mazu. Na odstránenie mastnoty použite technický benzín. Následne z plotu obrúste náznaky korózie a starú farbu drôtenou kefou alebo brúskou. Nemusíte obrúsiť kompletne celý plot, ale len časti, kde sa začala tvoriť korózia a kde sa stará farba odlupuje. Na farbenie plotu si zaobstarajte širší štetec. Ak máte vysoký plot, hodiť sa vám bude striekacia pištoľ.

Nanášanie farby na plot

Farbu nanášajte presne podľa postupu uvedenom na obale farby. Niektoré farby je nutné riediť. Iné farby sa môžu na kov nanášať až po ošetrení plota antikoróznym lakom. Prácu vám uľahčia farby, ktoré v sebe obsahujú látky brániace tvorbe korózie. Ide o farby, ktoré sú 3 v 1. Nahradia dve vrstvy farby a antikoróznu zložku.