Home / Šport / Proteíny a formovanie tela

Proteíny a formovanie tela

Proteíny a formovanie telaProteíny sú skvelým doplnkom stravy pre športovcov i pre bežných ľudí, ktorí potrebujú do stravy zaradiť viac bielkovín. Koncentrovaný proteín pomáha formovať telo, udržať svalstvo v kondícii a dokonca chudnúť. Koľko bielkovín denne by ste mali telu dopriať a ako proteín konzumovať?

Bielkoviny v koncentrovanej forme

Zjesť denne toľko mäsa či strukovín, aby ste pokryli potreby tela v objeme bielkovín je hlavne pre športovcov nemožné. Našťastie je možné kúpiť koncentrované bielkoviny resp. proteíny v prášku alebo dokonca v tekutej forme. K proteínom dokúpte jednoručky, pravidelne cvičte a výsledky v podobe spevnenia tela sa rýchlo dostavia.

Koľko proteínu telu dopriať

Množstvo proteínu potrebného na správne fungovanie tela je rozdielne pre aktívnych športovcov a pre bežného človeka, ktorý nešportuje. Podľa odborníkov sú normy pre bežných ľudí okolo 1,5 g bielkovín na kilo telesnej váhy. Športovci by mali telu dopriať denne 2 g bielkovín na kilogram telesnej váhy. Znamená to, že priemerný človek má zjesť denne potraviny obsahujúce 100 až 140 g bielkovín. Výživové doplnky v rôznej forme a veľký výber proteínov nájdete v e-shop inSPORTline.

Proteíny pre zdravie a pevné svaly

Ak chcete schudnúť a nechcete prísť o prácne vypracované svaly alebo naopak chcete telo vyformovať, na bielkoviny nesmiete zabúdať. Proteíny majú viaceré priaznivé účinky na ľudský organizmus. Medzi hlavné výhody konzumácie proteínov patria:

  • Formovanie svalov a ich udržanie
  • Podpora pri chudnutí, znižovanie pocitu hladu
  • Vďaka proteínu prebudíte metabolizmus, budete lepšie spaľovať
  • Proteíny priaznivo vplývajú na imunitu, stav šliach a kostí
  • Bielkoviny skracujú čas regenerácie svalov po intenzívnom tréningu
  • Pomáhajú regenerovať tkanivá v procese rekonvalescencie

Kedy konzumovať proteíny

Proteíny si môžete dopriať počas celého dňa, ale ich efekt je vyšší, ak dodržíte isté pravidlá. V zásade platí, že proteíny by ste mali vypiť či zjesť po tréningu. Činka a proteínový šejk k sebe patria. Na druhej strane nie je chybným krokom konzumácia proteínu ihneď po prebudení. Proteín vám dodá energiu a pomôže telu doplniť potrebné živiny. Vždy však dbajte na výber druhu proteínu. Po tréningu sú odporúčané druhy proteínov, ktoré sa rýchlejšie vstrebávajú. Ráno a večer prijmite proteíny s pomalším vstrebávaním.