Home / Móda / Ako vybrať pohodlnú a funkčnú turistickú obuv pre dámy

Ako vybrať pohodlnú a funkčnú turistickú obuv pre dámy

Ako vybrať pohodlnú a funkčnú turistickú obuv pre dámyMyslíte si, že u dámskej obuvi je prvoradý vzhľad? Dámy sa radi parádia, kombinujú oblečenie k dokonalosti a snažia sa vytŕčať z davu. Existujú topánky, pri ktorých sú dôležitejšie iné vlastnosti ako vzhľad. Turistická obuv pre dámy musí spĺňať parametre funkčnosti a byť extrémne pohodlné. Ako vybrať dámsku turistickú obuv?

Dámska turistická obuv je atraktívna i funkčná

V úvode sme načrtli problém vzhľadu u športovej resp. u turistickej obuvi. Veľký výber a konkurencia prispeli k tomu, že aj dámska turistická obuv je atraktívna. Zabudnite na nenápadné šedé alebo hnedé topánky do hôr.

Dámy si môžu vybrať z rôznych módnych farieb ako je oranžová, grafitová alebo odtiene pastelových farieb. Ak sú vaše nároky veľké, zamerajte sa na internetové obchody, ktorých ponuka je širšia ako v kamenných obchodoch.

Textilné topánky sú pohodlnejšie ako kožené

Čo sa materiálu týka, je možné vybrať z textilu, kože alebo kombinácie uvedených dvoch materiálov. Koža je veľmi pevná a topánky ušité z kože vydržia dlhšie ako textilné.

Na druhej strane je textilná turistická obuv oveľa pohodlnejšia. Práve z tohto dôvodu jej dávajú dámy prednosť. Pozor na to, že textilné topánky nie sú vhodné do náročnejšieho terénu. Je to dané tým, že látka sa môže na konároch alebo kameňoch prerezať. Čiastočne sa dá tomuto riziku predísť tak, že v namáhaných miestach je všitá koža. Kombinované turistické topánky nie sú tak drahé ako kožené a dokážu odolať väčšej záťaži.

Malé a veľmi dôležité detaily u turistickej obuvi

V prípade, že sa pri výbere topánok do hôr zameriate na textilnú obuv, dajte prednosť takej, ktorá má pod zvrškom všitú membránu. Textil je náchylný na premoknutie a membrána zabráni prieniku vody do vnútra topánky. Okrem toho je veľmi dôležité, aby bola podošva vyrobená z pevného, ale pružného materiálu. Drážky na spodku podošvy sú znakom, že sa nepošmyknete na mokrom lístí alebo na tráve. Ako čerešnička na torte sú vložky do topánok s pamäťovou prípadne antibakteriálnou penou.

Výška turistickej topánky napovie o jej stabilite

Posledné, čo je nutné si pri kupovaní turistických topánok všímať, je jej strih. Nižšie turistické topánky sú síce pohodlnejšie a ľahšie, ale nie veľmi stabilné. Na skalnatom alebo kopcovitom teréne sa môže stať, že váš členok podľahne zlému stúpnutiu. Ak s partnerom radi chodíte na dlhšie turistické výlety a viete, že budete musieť prekonať stúpajúci terén, kúpte minimálne topánky po členky. Najlepšiu stabilitu celej nohe poskytujú topánky nad členky.