Home / Bývanie / Prečo je hliník ideálnym materiálom na výrobu vchodových dverí

Prečo je hliník ideálnym materiálom na výrobu vchodových dverí

Prečo je hliník ideálnym materiálom na výrobu vchodových dveríVchodové dvere nie sú len vstupnou bránou do príbytku. Musia plniť veľa funkcií od schopnosti izolovať až po bezpečnosť. V minulosti sa vonkajšie dvere vyrábali len z dreva. Dnes je možné si vybrať z rôznych materiálov, z ktorých jednoznačne vyhráva hliník. Prečo je hliník ideálnym materiálom na výrobu vchodových dverí?

Hliník je veľmi ľahký a zároveň pevný materiál

Zo všetkých kovov je hliník najľahší, ale zároveň veľmi pevný. Vďaka týmto dvom vlastnostiam sú hliníkové vchodové dvere veľmi stabilné. Váha hliníka je veľmi dôležitým parametrom pri výrobe okenných profilov. Hliníkové okná môžu mať úzky rám, čo vyzerá skvele na domoch postavených v modernom štýle. U hliníkových dverí síce nehrá nízka hmotnosť až tak významnú rolu, ale je kladom z hľadiska manipulácie s dverami.

Hliník nekoroduje a ani iným spôsobom nedegeneruje

Väčšina kovov časom koroduje, a preto je nutné lakovať či brúsiť napríklad kovové ploty. Hliník je však kovom, ktorý nekoroduje. Hliníkovým dverám neprekáža neustála vlhkosť alebo pôsobenie iných poveternostných vplyvov. Navyše sú hliníkové dvere povrchovo ošetrené, najčastejšie metódou práškovania, čo im dodáva ďalšie skvelé vlastnosti – tvarovú a farebnú stálosť.

Hliník je flexibilný a výborne tvarovateľný

Niektorí z vás môžu mať špecifické požiadavky ohľadom tvaru dverí alebo túžia po nadrozmerných vchodových dverách. Vďaka hliníku si môžete splniť sny o mohutných dverách s vitrážou, o dverách, ktoré sú kombináciou skla a kovu a o dverách, ktoré zdobia ornamenty. Pri spracovaní hliníka do podoby dverí je hliník možné naťahovať, lomiť a meniť na rôzne tvary.

Hliník je ekologický materiál s nízkou uhlíkovou stopou

Koho trápia environmentálne problémy, ten ocení na hliníku jeho ekologickosť. Počas výroby hliníkových dverí je uhlíková stopa minimálna. Takmer so stopercentnou istotou boli vaše hliníkové dvere vyrobené z už použitého materiálu. Hliník nestráca svoje vlastnosti ani po opakovanej recyklácii a jeho recyklácia je možná v plnom objeme.

Hliník je skvelý pre výrobu izolačných dverí

Hliník môže na prvý pohľad vyzerať chladne a je tiež chladný na dotyk. Napriek tomu sa nemusíte obávať, že by hliníkové dvere prepúšťali do interiéru chlad. Dvere z hliníka sú doplnené tepelnými vložkami, ktoré vytvárajú izolačný profil. Keďže hliníkové dvere výborne doliehajú, dokážu byť dobrou ochranou voči hluku z exteriéru.