Home / Bývanie / Zásadné fakty, prečo zatepliť fasádu domu

Zásadné fakty, prečo zatepliť fasádu domu

Zásadné fakty, prečo zatepliť fasádu domuPanelové domy postupne prechádzajú rekonštrukciami, ktoré zahŕňajú zateplenie fasád domov. Nad zateplením by ste mali premýšľať aj v prípade, že sa chystáte renovovať starší rodinný dom alebo stavať nový. Zateplenie domu nie je len o energetickej úspore. Vďaka tejto úprave fasády získate mnohé benefity.

Príjemná klíma v interiéri

Najviac prínosné je zateplenie fasády v oblasti úspory na energiách. Zateplením sa vytvorí v interiéri príjemná klíma počas zimy i leta. Kvalitne odvedená práca a správny výber materiálov dokážu ušetriť približne 50 % nákladov na vykurovaní. Myslite na to, že pri zateplení fasády je nutné izolovať aj sokle a pivničné priestory. Na tieto účely slúžia špeciálne izolačné materiály, z ktorých musíme spomenúť styrodur. Izolácia styrodur je vyrobená z extrudovaného polystyrénu, je nenasiakavá a v závislosti od typu odolá veľkému tlaku.

Rýchla návratnosť investície

Izolácia fasády nie je najlacnejšie, ale vďaka veľkej úspore energií sa vám peniaze rýchlo vrátia späť. Zateplením fasády získate vyšší komfort bývania. Príjemné teplo bez neustáleho kúrenia alebo udržanie stálej teploty v lete sú len jednými z výhod. Izoláciou stien sa dá zabrániť tvorbe kondenzácie vody v miestnostiach, čím sa bráni tvorbe plesní. Vďaka eliminácii tepelných strát by ste mali počas 4 až 5 rokov ušetriť toľko, koľko ste vynaložili na zateplenie fasády.

Moderný vzhľad fasády

Komfort bývania ovplyvňuje tiež estetická stránka. Moderný vzhľad fasády po zateplení dáva aj starým domom punc novosti. Izolačné materiály skryjú prípadné nedostatky budovy. Po použití stierky a farieb bude fasáda vyzerať ako nová. Táto skutočnosť má vplyv na hodnotu stavby. Izoláciu odporúčame zrealizovať, ak potrebujete cenu stavby zvýšiť kvôli plánovanému predaju.

Odolnosť stavby

Zateplením fasády získa stavba vyššiu odolnosť voči rozmanitým poveternostným podmienkam. Izolácia sa stará o to, aby sa steny neprehrievali. Znižuje sa riziko praskania stien. Trhliny vznikajú aj pôsobením nízkych teplôt, voči ktorým opäť chráni izolačný materiál. Zateplená fasáda lepšie odoláva silnému dažďu a tvoreniu vlhkosti v obvodových stenách.