Home / Bývanie / Máte hlučných susedov? Tieto izolácie stien fungujú

Máte hlučných susedov? Tieto izolácie stien fungujú

Máte hlučných susedov? Tieto izolácie stien fungujúHluční susedia dokážu znepríjemniť život a totálne narušiť komfort bývania. Ak sa nechcete so susedmi stále hádať, môžete odhlučnenie interiéru riešiť izoláciou stien. Niektoré izolačné materiály interiér odhlučnia a zároveň zateplia. Vyzerajú na stenách pekne a majú i iné výhody. Prinášame vám dva tipy, ako zvukovo izolovať interiér.

Sadrokartón prekvapí v mnohých smeroch

Odporúčame vám nad sadrokartónom silne premýšľať, keď sa chystáte rekonštruovať alebo stavať. Ide o bežne rozšírený a používaný materiál, ktorý sa vyrába v rôznom prevedení. Niektoré typy sadrokartónu izolujú zvuk, iné teplo a existuje sadrokartón, ktorý zmierni vlhkosť v interiéri. Sadrokartón je vhodný ako obklad stien i stropov. Jeho nízka hmotnosť a vysoká odolnosť sú výhody, ktoré oceníte pri každej rekonštrukcii alebo výstavbe domu.

Vďaka sadrokartónu dokážete nielen izolovať, ale tiež esteticky vylepšiť vaše bývanie.  Platí to hlavne pre sadrokartónové stropy, ktorými sa dajú skryť stavebné nedostatky a znížiť vysoké stropy starých budov. Do sadrokartónu sa dobre inštalujú špeciálne svietiace techniky a svetlá.

Zvuková izolácia stien pomocou sadrokartónu eliminuje hluk od susedov i z ulice. Ak bývate na hlučnej ulici, okrem sadrokartónu investujte do kvalitných plastových a hliníkových okien. Akustické sadrokartónové dosky sú lacné a efektívne riešenie už pri využití dosiek s malou hrúbkou. Nemusíte sa obávať zmenšenia priestoru. Akustické sadrokartónové dosky sa používajú tiež na zlepšenie priestorovej akustiky.

Drevené akustické panely ako estetický prvok

Druhou možnosťou izolácie zvuku v domoch a bytoch sú drevené akustické panely. Musíme upozorniť, že ich inštalácia síce nie je náročná, ale pripravte si vyššiu investíciu ako u sadrokartónu. Panely sa dajú kúpiť v rôznej veľkosti, je ich možné pripevniť na stenu alebo na strop. Vyrábajú sa zväčša zo smrekového a jedľového dreva.

Vďaka rozmanitej veľkosti môžete panel umiestniť len na časť steny alebo na najviac hlučnú stenu. Výhoda akustického panelu je v tom, že ide o pekný estetický prvok, ktorý zútulní bývanie. Drevené akustické panely sa hodia hlavne do interiérov zariadených v tradičnom štýle. Samozrejme, že sa dajú povrchovo upraviť, aby skrášlili aj moderné domácnosti.

Akustické panely sa vo veľkom využívajú v bytoch, domoch, polyfunkčných budovách a nahrávacích štúdiách. Po inštalácii drevených panelov ihneď pocítite zníženie dopadu zvukového šumu a výrazne zlepšíte akustiku bývania.