Home / Zdravie / Najčastejšie kožné problémy

Najčastejšie kožné problémy

Najčastejšie kožné problémy

Najčastejšie kožné problémy

Koža je najväčším orgánom ľudského tela. Jej hlavnou úlohou je chrániť vnútorné orgány pred vplyvom vonkajšieho prostredia, mikróbmi, bacilmi, vírusmi, parazitmi,… Na pokožku toho vplýva naozaj veľa a práve preto môže často trpieť rôznymi ochoreniami.

Akné

Akné sa často spája len s obdobím puberty. Za jeho vznikom stojí nerovnováha hormónov, ktorá je pre dospievanie typická. Vplyvom hormónov dochádza k zvýšenej produkcii kožného mazu. Kombinácia mazu, odumretých buniek a patogénov upcháva kožné póry čím dochádza k vzniku zápalov.

Problémy s akné sa týkajú aj starších ľudí, hlavne tých, ktorí majú mastnú pleť. Ak chcete predchádzať vzniku čiernych bodiek a bielych pupáčikov zamerajte sa na dôkladnú starostlivosť o pleť a na odstraňovanie nadbytočného kožného mazu.

Rosacea

Rosacea postihuje najčastejšie dospelých ľudí ale nie je výnimočné ani keď sa prejaví u mladých ľudí. Za jej vznikom je rozširovanie krvných vlásočníc v pokožke, čo spôsobuje červeň na tvári. Zo začiatku ochorenia sa červené fľaky postupne vytratia. Pribúdajúcim vekom ale červeň pretrváva dlhšie.

Aj keď toto ochorenie súvisí s genetikou a môžete ho zdediť po rodičoch k jeho rozvoju prispieva aj nezdravé stravovanie či zlý životný štýl. Fajčenie, stres alebo konzumácia pikantných jedál sú často spúšťačmi rosacey. Najčastejšie postihuje ľudí s citlivou a suchou pokožkou. Liečba rosacey patrí do rúk lekárov.

Ekzém

Ekzém je kožné ochorenie, ktoré sa prejavuje svrbením, začervenaním a/alebo vyrážkou. Môže sa objaviť raz za život alebo môže ísť o chronické ochorenie. V závislosti od toho čo vznik ekzému spustilo rozpoznávame viacero typov. Za jeho vznikom môže byť alergická reakcia, hormonálna nerovnováha, nedostatok živín, kontakt s chemikáliami alebo aj stres.

Ohľadom liečby ekzému sa obráťte vždy na dermatológa, ktorý vám nasadí vhodnú liečbu. Okrem toho vám poradí čo robiť aby ste sa ďalšiemu ekzému vyhli.