Home / Zdravie / Zinok: Neoceniteľný minerál pre vaše zdravie a krásu!

Zinok: Neoceniteľný minerál pre vaše zdravie a krásu!

Zinok: Neoceniteľný minerál pre vaše zdravie a krásu!Zinok je základný minerál a stopový prvok, ktorý hrá kľúčovú úlohu vo fungovaní nášho tela. Nachádza sa v mnohých orgánoch a má vplyv na fyzickú aj duševnú vitalitu. So svojím druhým najväčším zastúpením medzi stopovými prvkami, hneď po železe, si zaslúži našu pozornosť.

Zinok v tele: Nenahraditeľné funkcie!

Zinok je esenciálny minerál, ktorý si naše telo nedokáže vyrobiť samo. Jeho koncentrácia v hormóne inzulín a očných tkanivách je výrazná. Je nevyhnutný pre imunitnú funkciu, syntézu bielkovín a DNA.

Prírodné zdroje zinku

  • Hovädzie, bravčové, jahňacie mäso, losos, sardinky.
  • Strukoviny, orechy, semená, mliečne výrobky, cereálie.
  • Zelenina: červená repa, hrášok, špargľa.

Zinok v akcii

Zinok sa využíva lokálne aj perorálne na zmiernenie príznakov akné, na potlačenie rastu baktérií a na správnu funkciu mazových žliaz. Vo forme výživových doplnkov sa používa zinok na vlasy a na správnu kondíciu nechtov. V kozmetike má zinok svoje uplatnenie v prípravkoch s antiage pôsobením.

So zdravím a krásou úzko súvisia aj pozitívne účinky zinku na efektívnejšie hojenie rán, pri popáleninách, vredoch či iných trhlinách alebo hlbších poraneniach kože. To je dôsledkom funkcie zinku pri syntéze kolagénu a pri zmierňovaní zápalov.

Lepšie zmyslové vnímanie, fyzická a psychická pohoda Zinok je dôležitým pre správne fungovanie zraku aj čuchu a chuti. Pri zvýšenej fyzickej aktivite je vhodný na lepšiu výkonnosť organizmu, na silné kostné tkanivo a pre optimálnu nervovú činnosť.

Zinok preto odporúčame nielen športovcom, ale aj ľuďom so sklonom k úzkosti a depresiám. Vo forme výživových doplnkov sa využíva zinok pred spaním a celkovo pre lepší biorytmus tela.

Zinok zlepšuje zmyslové vnímanie, fyzickú výkonnosť a psychickú pohodu. Odporúča sa športovcom a ľuďom so sklonom k úzkosti a depresiám.

Nedostatok a nadbytok

  • Pri nedostatku môže spôsobovať problémy so sústredením, vypadávaním vlasov a suchou pokožkou.
  • Vysoké dávky zinku môžu viesť k toxicite a problémom so správaním, rastom a vývojom tela.

Ako užívať zinok správne

Zinok užívame medzi jedlami alebo tesne po jedle len v odporúčanom dennom príjme, čo u mužov predstavuje 11 mg a u žien 8 mg. U tehotných a dojčiacich žien sa denná dávka zvyšuje na 12 mg. Maximálne množstvo zinku je 40 mg za deň pre dospelého zdravého jedinca.

Ako sa prejavuje nedostatok a nadbytok, prípadne toxicita zinkom? Pri miernom nedostatku zinku môžete trpieť hnačkami, zvýšeným vypadávaním vlasov, stratou chuti do jedla a zhoršenou duševnou náladou. Prejavujú sa problémy s pleťou (je suchšia), ale aj horšie hojenie rán.

Pri závažnom nedostatku sa každý z týchto prejavov maximalizuje, hrozia aj problémy so správaním, rastom a vývojom tela. Pozor na toxicitu tela zinkom, pričom dochádza k nedostatočnému vstrebávaniu železa a medi. Prvotné príznaky súvisia s horším trávením, nevoľnosťou, hnačkou, kŕčmi v bruchu a s bolesťami hlavy. Vysoké dávky zinku navyše ohrozujú hladinu dobrého HDL cholesterolu v krvi. Môže dôjsť až k jej chronickému zníženiu.

Zinok nie je len minerálom zdravia, ale aj kľúčom k vašej kráse a celkovému blahu. Opatrujte svoje zdravie a vyberte si správny zinok pre vaše individuálne potreby!