Home / Bývanie / Povýšte svoj spánok na nový level: 7 tipov, ako to zvládnete aj vy

Povýšte svoj spánok na nový level: 7 tipov, ako to zvládnete aj vy

Povýšte svoj spánok na nový level: 7 tipov, ako to zvládnete aj vyHovorí sa, že kvalitný spánok je základom každého úspešného a produktívneho dňa. Nespavosť je v dnešnej dobe veľmi rozšírená a jej príznakmi niekedy trpí až tretina ľudí. Nekvalitný spánok má svoje následky. Môže ním byť únava, zlá nálada, no aj oslabený imunitný systém či ďalšie zdravotné problémy. Dopracovať sa ku kvalitnému spánku nie je vôbec náročné. Stačí dodržiavať niekoľko zásad. Poďme sa na ne spoločne pozrieť.

1.  Pravidelný režim

Základom úspechu je pravidelný spánkový režim. Ak si správne nastavíte čas spánku a prebúdzania, vytvoríte rutinu, na ktorú si vaše telo po niekoľkých nociach zvykne. Aj napriek tomu, že odložiť budík je jednoduché a veľmi lákavé, mali by ste sa tomu vyhnúť, pretože vám to režim zbytočne rozhodí.

2.  Vyhýbajte sa kofeínu

Nápoje s kofeínom sú obľúbené, no skôr než ich vypijete, by ste mali myslieť na to, že tejto látke trvá zhruba 12 hodín, kým opustí telo. Ak si kávu pred spaním aj tak dáte a zaspíte, je pravdepodobné, že kvalita vášho spánku sa výrazne zníži. Kofeínovým nápojom by ste mali povedať áno najmä počas ranných hodín.

3.  Čo s elektronikou?

Okrem kofeínu majú pred spaním červenú aj svetlá pochádzajúce z počítača, televízie alebo mobilu. Bokom by ste ich mali dať aspoň hodinu pred spánkom. Čo sa týka telefónu, ten by ste mali odložiť mimo nočného stolíka . Okrem toho, že vás nebude lákať, ráno budete musieť vyjsť z postele, aby ste vypli budík. A šanca, že sa vrátite späť do postele, sa zníži.

4.  Ako sa stravovať pred spaním?

Ísť spať s prázdnym žalúdkom je rovnaké ako ísť spať s plným žalúdkom. V prípade jedla by ste svoj organizmus tiež mali nastaviť na režim, na ktorý si zvykne. Stravovať by ste sa tak mali v rovnakých časových intervaloch. Vyhnúť by ste sa mali sladkým a ťažkým jedlám, no aj alkoholu a nikotínu. Výbornou voľbou je ovocie.

5.  Pripravte si správne spánkové prostredie

Pod správnym spánkovým prostredím si nepredstavujte len postele. Áno, aj posteľ je nesmierne dôležitá, no okrem nej venujte pozornosť výberu správneho matraca.

Povýšte svoj spánok na nový level: 7 tipov, ako to zvládnete aj vy

Zároveň by mala byť v miestnosti príjemná teplota a tma. Ak máte tú možnosť, presuňte televíziu do inej miestnosti.

6.  Dôležitý je aj výber obliečok

Posteľná bielizeň je v súčasnosti dostupná v mnohých možnostiach a vybrať si tú správnu môže byť občas náročné. Pre alergikov je najlepšou možnosťou bavlna. Tú však ocenia aj iní ľudia, pretože ide o materiál, ktorý je priedušný a dokáže schladiť, no aj zahriať.

Ak vám v noci býva zima, mikroplyš je presne to, čo hľadáte. Obľúbený materiál sa postará o to, aby vám aj počas tej najchladnejšej noci bolo príjemne teplo.

7.  Cvičte!

Áno, môže to vyzerať tak, že fyzická aktivita nemá so spánkom nič spoločné, no opak je pravdou. Ak počas dňa venujete nejaký čas cvičeniu, v hlbokých spánkových cykloch strávite viac času. Okrem toho sa pri pohybe unavíte, vďaka čomu bude zaspávanie jednoduchšie. Tréning zároveň dokáže znížiť stres a úzkosť, ktoré spánkový režim pravidelne narúšajú.

Ako vidíte, dopracovať sa ku kvalitnému spánku je úplne jednoduché. Stačí dbať na dodržiavanie niekoľkých pravidiel a vaše prebúdzanie bude každé ráno krajšie.

 

zdroj: freepik