Home / Návody / Tipy na čistiace prostriedky z domácich ingrediencií

Tipy na čistiace prostriedky z domácich ingrediencií

Tipy na čistiace prostriedky z domácich ingrediencií

Upratovanie domácnosti môže byť nielen účinné, ale aj šetrné k životnému prostrediu a k peňaženke. Výroba domácich čistiacich prostriedkov nie je len kreatívnym spôsobom čistenia, ale aj odpoveďou na ekologické a zdravotné výzvy. Experimentujte s rôznymi receptami, prispôsobte ich svojim potrebám a objavte výhody, ktoré prírodné čistiace prostriedky prinesú do vášho domova.

1. Ocot a voda ako univerzálny prostriedok

Ocot je skvelým univerzálnym čističom, ktorý je šetrný k životnému prostrediu a efektívny v odstraňovaní nečistôt. Stačí zmiešať vodu a ocot v pomere 1:1 do sprejovej fľaše. Tento roztok je skvelý na čistenie sklenených plôch, kuchynských povrchov, ale aj na odstraňovanie vodného kameňa. Samozrejme, že na veľmi znečistené alebo špecifické povrchy je lepšie kupovať čistiace prostriedky vyrobené na daný materiál.

2. Sóda bikarbóna a citrón na odstránenie pachov

Sóda bikarbóna v kombinácii s citrónom tvorí silné spojenie na odstránenie zápachu a nečistôt. Jednoducho dáte sódu bikarbónu do umývadla alebo odpadkového koša a potom ho prelejete citrónovou šťavou. Tento prírodný mix odstráni nepríjemné pachy a zanechá sviežu vôňu.

3. Éterické oleje do vysávača prevoňajú celú domácnosť

Pre príjemnú vôňu počas upratovania pridajte pár kvapiek obľúbeného éterického oleja do vysávača. Oleje ako levanduľa, citrón alebo eukalyptus nielenže zanechajú vašu domácnosť voňavú, ale majú aj antiseptické účinky.

4. Ocot a sóda bikarbóna na vodný kameň

Ak sa vodný kameň usadí na kohútikoch alebo v sprchovom kúte, vytvorte pastu z octu a sódy bikarbóny. Túto pastu naneste na postihnuté miesto, nechajte pôsobiť a potom opláchnite. Prírodná zmes pomôže odstrániť usadeniny vodného kameňa.

5. Ocot a tea tree olej ako dezinfekcia

Pre prírodný dezinfekčný sprej zmiešajte ocot s vodou v pomere 2:1 a pridajte niekoľko kvapiek tea tree oleja. Táto zmes je účinná pri čistení povrchov, dezinfekcii kuchynských pracovných dosiek a kúpeľne.

Výhody domácich čistiacich prostriedkov

Prírodné ingrediencie minimalizujú negatívny vplyv na životné prostredie a zabraňujú zbytočnému uvoľňovaniu chemických látok do vzduchu. Výroba domácich čistiacich prostriedkov je cenovo efektívnejšia v porovnaní s komerčnými čistidlami. Ušetrené peniaze môžete využiť na kúpu iných domácich pomôcok ako sú rebríky alebo kuchynské príslušenstvo. Mnohé prírodné ingrediencie majú antibakteriálne a antiseptické vlastnosti, čo prispieva k zdraviu domáceho prostredia.

Autor: Gabriela Kudláčová – senior copywriter