Home / Ostatné / Škaredé káčatko na vzduch

Škaredé káčatko na vzduch

Viete si predstaviť svet o 50 rokov? Môže mať veľa podôb. Jedna z nich môže byť o miliarde vozidiel na autovrakoviskách! To, že ropa nie je obnoviteľná vieme všetci. Takže postupne jej cena so zmenšujúcim sa množstvom stúpa a stúpa. A nikto z nás nie je taký bohatý, aby mohol zaplatiť za liter benzínu napríklad 5 eur. Našťastie niektoré nápady sú veľmi inovatívne a riešia katastrofické scenáre s predstihom. Aj keď obrázky z nového vozidla zrejme nezaujmú, veď ide o akési škaredé nevyzreté káčatko, v niektorých veciach má úplne jasno. Stať sa nápadom storočia a valcovať konkurenciu.

Nápad vyrobiť vozidlo na vzduch pochádza z „dielne“ firmy MDI. Konkrétne za týmto nápadom stojí konštruktér Guy Négre. Je to už 15 rokov vývoja, tlaku ropnej loby o bojkotovanie tohto projektu, ale aj maličkých krokoch, ktoré dospejú k úspechu. Do finálnej fázy vstupuje vozidlo pod záštitou firmy Tata Motors, ktorá je známa výrobou lacných ekonomických vozidiel pre Indiu.

V čom je toto vozidlo teda také zázračné? Agregát s pohonom na stlačený vzduch má dojazd cca. 200km. Doma ho „nabijete“ z elektrickej siete za približne 4 hodiny, na čerpacej stanici za špičkové 3 minúty. S výkonom 45 kW a veľkým krútiacim momentom už od nízkych otáčok sa rozhodne nestratí. Vďaka plastovej karosérii a penového materiálu má iba okolo 950 kg. Auto nasávaný vzduch filtruje a tak doslovne prospieva k čisteniu životného prostredia. Rozpínanie vzduchu spôsobuje jeho ochladzovanie, takže okrem priameho pohonu poslúži ochladený vzduch aj ako klimatizácia. Motor auta používa rastlinný olej, ktorý stačí dolievať raz za 50.000 km. Maximálny dojazd vozidla je pri rýchlosti 60 km za hodinu a maximálna rýchlosť je 110 km za hodinu.

Čo je ale fantastické? Náklady na 100 km sa odhadujú na 1 € za tankovanie, alebo výrobu stlačeného vzduchu. Cena vozidla by mala začínať na ľudových 9 tis €.

Verím, že takéto vozidlá už konečne uvidíme na našich cestách a bude to čoskoro. Ja osobne sa už neviem dočkať doby, keď budeme odstrihnutí od závislosti na rope. Aspoň v automobilovom priemysle. Na jej kolísavých cenách, nestabilných trhoch a extra vysokého daňového zaťaženia štátu. Vzduchu je našťastie všade dostatok. Držme tomuto projektu palce. Nech podobných „riešení budúcnosti“ na celom svete iba pribúda. Už včera bolo neskoro.

Vedeli ste? Výrobou stlačeného vzduchu mal byť najskôr poverený Chuck Norris, ktorý by vzduch stláčal silou svojich oceľových paží. Až neskôr sa pristúpilo na stláčanie vzduchu strojmi 🙂

Text: Peter

Foto: freedigitalphotos.net

Leave a Reply