Home / Nezaradené / Behanie ako životný štýl

Behanie ako životný štýl

Beh je popri chôdzi základnou a najprirodzenejšou pohybovou aktivitou človeka.  Nie je náročný na materiálne vybavenie a možno sa mu venovať  všade. Pre začiatok nám stačia bežecké tenisky, bežecký textil,  trochu pravidelného času, chuť a motivácia.

Dobrá bežecká obuv je alfou a omegou zdravého a príjemného behu. Jej výberu je preto nutné venovať dostatok času, pozornosti, ale aj finančných prostriedkov. Tu sa dostávame k najčastejšej chybe, ktorej sa bežci pri výbere dopúšťajú. Nekupujte si lacnú obuv od Číňana, či obuv neznámych značiek z výpredaja v supermarkete, ale nechajte si poradiť odborníkmi. Ak ste začiatočník, zlá obuv môže spôsobiť, že beh Vás prestane veľmi skoro baviť, alebo začne bolieť. Pri bežeckom textile určite zabudnite na bavlnu, uprednostníte technické materiály s dobrým odvodom potu.

Väčšina bežcov by mi potvrdila, že ak sa raz do behania „ponoríme“ , len ťažko ho opustíme. Z behania sa stáva neoddeliteľná radostná súčasť života.

Bežecké cesty nebývajú však len radostné, sú zákonite i tŕnisté a testujú našu vytrvalosť, vôľu i motiváciu. Preto si myslím že beh je tak, ako i mnohé iné športy, veľmi vhodný pre trénovanie nielen našej telesnej schránky ale i našich charakterových vlastností. Zároveň pôsobí ako výborná duševná očista a dáva nám čas byť sám so sebou.

Skôr než začneme behať  je dobré mať  stanovený  cieľ , ku ktorému sa chceme behaním dopracovať. Chcem sa pripraviť na pretek, chcem schudnúť, chcem mať lepšiu kondíciu, chcem si niečo dokázať?  Na prvý tréning nechoďte určite s tým, že pobežíte čo najďalej a čo najrýchlejšie ako to pôjde. Dávkujte si nové zaťaženie postupne. Začnite behať voľne, nech si vaše telo zvykne na to, že má byť zaťažované. Až po mesiaci, keď budete cítiť, že sa po každom behu cítite dobre, začnite zvyšovať dávky. Nájdite v behaní pravidelnosť, vaše behanie bude tým pádom viac efektívne.

Behanie zmení život. Pre nebežca možno otrepaná motivačná fráza, pre bežca ale skutočný proces, ktorý postupne vedie ku zmene životného štýlu. Pri pravidelnom tréningu prirodzene začneme hľadať cesty a kvality, ktoré náš tréning uľahčia a podporia. Bežeckým tréningom dochádza nielen ku zmene kondície, ale postupne i k zmene chovania a prístupu k životu. Bežec si uvedomuje množstvo potrieb a zvláštností, týkajúcich sa nielen samotného tréningu, ale i výživy, regenerácie a spánku. I napriek všetkým vyplaveným endorfínom a príjemným pocitom je vytrvalostný beh pre telo námahou. Životospráva je pre bežca rovnako dôležitá ako samotný tréning.

O životospráve bežca sa dočítate viac v ďalšom pokračovaní nášho článku.

Text: Danka

Foto: sxc.hu

Partner:  Bežecké potreby – eshop pre správnych bežcov

Reklamný článok

Leave a Reply