Home / Ostatné / Elektronická evolúcia ľudstva

Elektronická evolúcia ľudstva

Keď uvažujeme nad tým, kam sa budeme ako ľudstvo uberať, vždy si môžeme vybrať z niekoľkých možností. Niektoré sú skutočne veľmi temné a ich popis by sme určite nemali čítať pred spaním naším deťom. Na druhej sú tu aj také, ktoré sú aspoň mierne optimistické a ktoré, keď už nič iné, tak dávajú aspoň akú takú nádej, že to s nami nedopadne až tak zle, ako sa  nás niektorí snažia presvedčiť. Ak chceme predvídať, tak je dobré poznať trendy a smerovania. Nedajú nám presnú odpoveď na to, čo bude, ale umožnia nám urobiť niečo ako myšlienkový experiment. A na veci budúce sa pripraviť. Aspoň vnútorne. Zásadným trendom, ktorý bude naše smerovanie ako civilizácie ovplyvňovať, je informatizácia a elektronizácia. Určite to asi nebude náš posledný evolučný stupeň, ale zdá sa, že od objavu elektriny nás budú technológie s najväčšou pravdepodobnosťou sprevádzať už nastálo.

Vedeli ste napríklad, že množstvo informácií, ktoré ľudstvo vyprodukovalo od doby svojho vzniku až po zhruba prvú svetovú vojnu, vieme my, so všetkými svojimi technológiami vyprodukovať   za jeden deň? Viete si predstaviť to obrovské množstvo údajov a dát? A bude to ešte rýchlejšie. Otázkou ostáva ako si zo všetkým tým pretlakom informácií poradiť? Samozrejme, zase to budú technológie, ktoré nám v tom pomôžu. Veď notebooky  sú už pomaly štandardnejším vybavením ako chladnička alebo práčka. Namiesto televízorov nám obraz na stenu premietajú projektory, a kúpiť si cartridge do tlačiarne je také isté, ako kedysi poslať syna do krčmy po pivo. A dalo by sa povedať, že tak je to v poriadku.

Naozaj? Neobetujeme niečo zo svojho života na oltár rýchlosti, informácií a technólogie? To je to riziko, na ktoré nás nikto nepripravoval,o ktorom nás nikto neučil. Budeme si s ním musieť poradiť sami, tak ako budeme najlepšie vedieť. Aby sa nám nestalo, že cez obrazovku počítača nebudeme vidieť les, ktorý nám rastie za oknom.

Text: ext. PISEM.SK

Foto: sxc.hu

Leave a Reply