Home / Nezaradené / Zdravý spánok. Ako na to?

Zdravý spánok. Ako na to?

Je fascinujúce, ako geniálne je ľudské telo poskladané.  Ľudský organizmus však má svoje hraničné limity, ktoré sú pre každú kľúčovú oblasť jeho fungovania iné. Jednej oblasti sa budem venovať v tomto článku.

Vedeli ste, že

–  človek bez jedla dokáže vydržať priemerne 60 dní? Údajným rekordom je 123 dní.

–  človek bez vody, dokáže vydržať priemerne 9 dní? Rekord neznámy.

– človek bez spánku, dokáže vydržať priemerne 9 dní? Rekord je 11 dní.

 – človek bez vzduchu vydrží len niečo málo cez priemerných 3 až 5 minút?

 Obzvlášť stav, kedy je človek dlhšie bez spánku, prináša mnohé riziká. Tri dni bez spánku sú kritické, štvrtý deň sa neviete koncentrovať. Piaty deň prichádzajú halucinácie.

      Spánok je teda jedna z najdôležitejších činností v príbehu života človeka. Veď spánkom každý z nás strávi zhruba jednu tretinu svojho života. Čo teda urobiť pre to, aby regenerácia, ktorá prichádza počas noci nebola iba nočnou morou, ale skutočne ozdravným procesom? Dá sa niečo urobiť pre to, aby ste sa nezobúdzali dobití, unavení a s bolesťami chrbtice? Určite áno. Máme pre vás pár tipov:

1. Vedome sa pripravujte na proces spánku. Pred spaním relaxujte, buďte uvoľnený. Ideálny spôsob je pozorné čítanie, prípadne pokojná hudba, teplý kúpeľ.

2. Dbajte na to, kde a v čom spíte. Vhodne zvoľte posteľ. Obstarajte si matrace, ktoré dokážu podoprieť a udržať chrbticu pri spánku v jej prirodzenom tvare. Povedzte dosť bolestiam krčnej chrbtice a zaobstarajte si anatomické vankúše. Proste a jednoducho…vyberte si pri spaní pohodlie.

Podľa skúseností internetového obchodu prespanok.sk až 70% problémov, ktoré súvisia s kvalitou spánku sa podarí odstrániť dobre zvoleným matracom! Šokujúce však?

3. Zhruba štyri hodiny pred spaním vynechajte mastné a ťažké jedlá. Nepite kávu, prípadne iné nápoje obsahujúce kofeín. Nefajčite tesne pred spaním.

4. Vetrajte. Pred spánkom, ale aj počas spánku. Pokiaľ to situácia umožní, nechajte si pootvorené okno. Umožnite vzduchu obmieňať sa. Nezabúdajte, že nie je nič horšie ako suchý vydýchaný vzduch.

5. Neprekurujte. Ideálna teplota v spálni je vždy o pár stupňov nižšia ako je v celom byte. Počas spánku je prílišné teplo nežiadúcim javom a pôsobí veľmi rušivo. Odporúča sa teplotu udržiavať medzi 18 až 20 ºC .

6. Nájdite aj v spánku pravidelnosť. Pravidelnosť je mimoriadne dôležitá a pre ľudský organizmus aj veľmi potrebná.

Spánok hrá pre ľudí dôležitú úlohu. Správna kvalita spánku ovplyvňuje nielen našu psychiku ale aj fyzickú kondíciu. Zaužívajte si nasledujúce pravidlá a buďte sa s úsmevom. A ak si nebudete vedieť poradiť s výberom vhodného vankúša či matraca, obráťte sa na odborníkov zo stránky prespanok.sk

 Želáme vám príjemný a pokojný spánok.

Text: Peter

Foto: sxc.hu

Tags:

postele, vankúše, rošty, prespanok.sk