Home / Nezaradené / Bývanie z dreva

Bývanie z dreva

Pamätáte si na rozprávku O troch prasiatkach, kde sa bračekovia nemohli dohodnúť, z akého materiálu si postavia domček? Nakoniec vysvitlo, že ten tehlový je najpevnejší a teda aj najlepší. Aj vy máte ten názor? Dnes sa čoraz viac zvykneme vracať práve k tým dreveným. Drevo symbolizuje život, je pre nás atraktívne a ako stavebný materiál je tu odnepamäti. Stavby z dreva nájdeme v každom kúte sveta. Či už si zoberieme krajiny na severe alebo oblasti horúcej Afriky. Neprekáža zima, chlad, ľad, ani sparno a horúce slnko. Domy z dreva nájdeme i v tých najextrémnejších kútoch.

Slovensko, známe ako malá – veľká krajina, má tiež svoje skúsenosti s drevenými stavbami, ktoré majú dlhú tradíciu. Archeológovia a historici potvrdili vysokú zručnosť našich predkov rozpoznať kvalitné drevo, opracovať ho a využiť pri stavbe obydlí. Niektoré drevené stavby na Slovensku majú viac ako dvesto rokov. Časť z nich je dokonca zapísaná v UNESCU. Za zmienku stojí Vlkolínec, pamiatková rezervácia ľudovej architektúry. Takýto zrubový objekt stredoeurópskeho typu by sa i dnes dal využiť ako parádny drevodom. V posledných rokoch je totiž stavba dreveného domu akýmsi lukratívnym snom manželských párov. Pre nich sú tu firmy, ktoré zabezpečia, aby sa ich sny stali realitou. Akoby sme sa podvedome túžili vrátiť k našim predkom, priblížiť sa k prírode, nechať svoj dom dýchať.

Na originálnu ľudovú architektúru sa môžete prísť pozrieť aj do Čičmian, ktoré ležia v kotline Strážovských vrchov. Originalitou dedinky sú maľované zrubové drevenice.

Pre dnešné zrubové stavby sa najviac využíva husté drevo polárnej borovice. Toto drevo si svoje vlastnosti udržiava desaťročia, je tvrdé a stavba len veľmi pomaly usadá.

Pokiaľ sa rozhodnete postaviť si drevodom, tak akoby to bolo, keby ste ho celý nedoladili v drevenom štýle? Hoci sa nezriedka stretávame i s tým, že dom je drevený iba zvonku a vo vnútri vyzerá klasicky, zariadený moderným nábytkom. Ale ak túžite po pravej romantike s blčiacim kozubom, tak  podľa toho by ste mali vyberať aj stoličky do zrubu, či postele, jednoducho celý nábytok.

Ak ste sa rozhodli pre dom z dreva, nech ste už boli inšpirovaní akoukoľvek krajinou a štýlom, tak vám prajeme príjemné bývanie, veľa lásky a šťastia, pretože tie sú pre príjemné bývanie veľmi dôležité.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

 Text: Katka

Foto: sxc.hu

Leave a Reply