Mastnou pleťou a akné v súčasnosti trpí pomerne vysoké percento adolescentov, ale stále viac trápi aj ľudí po skončení „puberty“. Akné je viac-menej genetickou záležitosťou, ale jeho výskyt ovplyvňuje aj náš životný štýl. Nie je to lenznečistené prostredie, v ktorom žijeme, ale potraviny, ktoré konzumujeme. Najmä tie s vysokým glykemickým indexom, ktorý udáva obsah sacharidov v potravinách a doby ich rozkladu na jednotku glukózy. Po konzumácií jedla s vysokým glykemickým indexom dochádza ku zvýšenej produkcii testosterónu a v póroch kože sa vytvára maz. Zvýšená produkcia mazu následne vedie k tvorbe akné. Ak telu sami nepomôžeme zmenou stravovacích návykov, začne škodlivé látky „vylučovať“ kožou. Hormonálne zmeny v tele dospievajúceho zosilňujú tendencie, s akými sa telo zbavuje škodlivých látok. Ani pečeň nie je ešte úplne pripravená na detoxikáciu krvi vplyvom produkcie hormónov pohlavnými žľazami. Tento proces ešte zhoršuje stres. V Spojených štátoch trpí týmto problémom až 95% teenegerov. Napríklad však Japonci, ktorí uprednostňujú morské riasy, ryby a ryžu pred rafinovanými obilninami a cukrami, takmer nepoznajú tento druh choroby. Inak ako zmenou stravy to pravdepodobne nepôjde. Kozmetické spoločnosti každoročne zarábajú milióny eur na predaji prostriedkov proti akné, ktoré však neriešia príčinu, iba zmierňujú následky. Všetky však majú iba dočasný efekt. Toxické látky sa z kože dostanú späť do tela a onedlho si budú hľadať cestu von. Určitý zmysel by malo užívanie tabliet s vitamínom E alebo kremíkom, ale s nimi dostávame do tela aj ďalšie a zbytočné chemické látky. Je lepšie teda konzumovať potraviny, ktoré tieto vitamíny obsahujú a potraviny s nízkym glykemickým indexom.
Vitamín E je účinný antioxidant a bohaté naň sú obilné klíčky, rastlinné oleje, orechy, sójové bôby, zelená listová zelenina, vajíčka a ryby. Kremík sa nachádza v jablkách, pomarančoch, čerešniach, hrozienkach, mandliach, ale aj v cibuli, cesnaku, mrkve, zeleri či červenej repe. Dôležitý je teda dostatok zeleniny a ovocia spolu s pitným režimom. Je dobré nahradiť tmavé mäso kuracím, králičím alebo rybami. Biele pečivo nahraďte celozrnným. Vhodné je piť bylinkové detoxikačné čaje. Vyhýbajte sa teda červenému a morčaciemu mäsu, korenistým a mastným jedlám. Taktiež pozor na med, ktorý sa podieľa nielen na vzniku alergií, ale aj akné. Nevhodné sú nápoje obsahujúce kofeín a alkohol. Mlstné jazýčky nepoteší správa, že je potrebné vynechať cukrovinky a biele pečivo. Vhodné je po dobu aspoň jedného týždňa sledovať, čo ste skonzumovali a v závislosti na tom vypozorovať zlepšenie alebo zhoršenie prejavov akné, pretože u každého je to individuálne a nie je presne určené, čo najviac pôsobí na tvorbu akné. Prajeme vám teda veľa odhodlania a krásnu pleť.
[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]
Foto: www.sxc.hu