Home / Blog / PR články / 3 dôvody, prečo firma skrachuje

3 dôvody, prečo firma skrachuje

Každý rýchly rast spoločnosti je predzvesťou, že môže prísť nečakaná prekážka. Ak sa na ňu dostatočne nepripravíte, môže vás skutočne zaskočiť. Možno ste si nezistili bližšie info o tom, ako postupovať dokonca pri likvidácii spoločnosti a dostali ste sa do ešte väčšieho maléru. Ako sa však vyhnúť krachu, ktorý môže zničiť vašu dlhoročnú snahu a investície, ktoré ste do vášho nápadu investovali? Gary Kunkle, ekonóm a výskumný pracovník, ktorý za dlhodobo zaoberá otázkou, čo robí firmy úspešnými (neúspešnými), vám zodpovie. Zozbieral databázu 45 tisíc firiem, z ktorých sa zameral na viac ako 400 faktorov, ktoré ovplyvňujú úspech v rôznych odvetviach. Tu sú dôvody najčastejšieho krachu v podnikaní:

Kľúčom sú zamestnanci

Začiatok podnikania môže vyzerať na prvý pohľad jednoducho – malý počet zamestnancov, s ktorými nie je až tak ťažké vybudovať vzájomnú dôveru. S rastom firmy však narastajú aj problémy a medziľudské vzťahy sa stávajú zložitejšími. Zložitejšie bude preto aj udržať zamestnancov a neustále ich motivovať k ešte vyšším výkonom. Vyberte si strategicky toho, koho pre svoj úspech potrebujete a venujte mu čo najviac vzdelávania a príležitostí pre vlastné nápady.

Podnikanie musí mať systém

Asi deväťdesiat percent úspechu tvorí kvalitný a dobre premyslený časový a finančný plán. Podnikanie nemôže začať z dôvodu získania financií. Na tom zlyhá množstvo nádejných malopodnikateľov. Až neskôr prišli na to, že ich podnikaniu chýbala akási filozofia, hlavná myšlienka, ktorá by bola ťahačom vpred a zapadala do dlhodobého plánu a prípravy na úspech.

Čo ak dôjdu peniaze?

Prípady, kedy dôjdu peniaze, či skôr – úvery a dlhy rastú firme rýchlejšie, ako zisky sú v hospodárstve pomerne normálnym javom. V mnohých prípadoch dnes už veľké firmy pri svojich začiatkoch prechádzali rovnakými finančnými problémami, ako tie súčasné, malé a živoriace. Pri začiatkoch podnikania je vzatie si úveru, tj. zadĺženia sa úplne normálnym krokom a súčasne aj rizikom, ktoré podnikateľ podstupuje. V prípade, že nastane najhoršie – dlhy sú už nezvládnuteľné a všetky peniaze dôjdu má na výber hneď niekoľko možností. Ak chce zostať v biznise, ideálnym spôsobom záchrany seba, aj svojej firmy je ponúknutie podielu v nej iným subjektom, spoločnostiam, ktoré v nej vidia potenciál. Podnikateľ odvráti tým svoj krach a za pomoci iného subjektu sa môže nakopnúť k vysnívaným cieľom. Okrem spoločníctva je riešením záchrany biznisu vzatie ďalšej pôžičky, ktorá bude kryť pôžičku predchádzajúcu. Takýto krok je veľmi riskantný a predpokladá majetkovú zábezpeku až do výšky dvojnásobku požičanej sumy. Po spočítaní úrokov, výšky novej splátky pôžičky, výšky starej splátky pôžičky a medzitým vzniknutých dlhov, ide o sumu, ktorá môže byť nezvládnuteľnou a veľmi často končí krachom. A práve s týmto tipom spoločností sa stretávajú spoločnosti ako v Zámorí, tak aj na našom území. Nevyplácanie pohľadávok, nárast dlhov voči partnerom a dodávateľom sú problémami, s ktorými sa musí dodávateľ popasovať. Nastala situácia nevyplatenia pohľadávok a dlhov aj u vás? Nezúfajte, fontionnel.sk,spoločnosť špecializujúca sa na ich vymáhanie vám nevyplatené finančné prostriedky prinavráti späť. Rýchlo, diskrétne a spoľahlivo.

Spoločnosť nemá budúcnosť, čo s ňou?

Ak už podnikanie nedopadlo tak, ako ste si predstavovali a rozhodli ste sa vzdať neprosperujúcej spoločnosti, ideálnym riešením, ako ho dôstojne ukončiť je zrušenie spoločnosti. Jej zrušením je okrem formálnych náležitostí spoločnosť vymazaná aj z obchodného registra, čím jej zanikajú zákonom dané povinnosti ako podávanie daňového priznania, či vedenie účtovných výkazov. Týmto krokom si ušetríte ako finančné prostriedky, tak aj nervy. Chápeme ale, že nie každý má dostatok času a skúseností s jej rušením, preto zabezpečíme zrušenie spoločnosti promptne, profesionálne a precízne tak, aby ste mohli pokojne spávať, bez myšlienok na povinnosti s nimi spojené. Dôverujte profesionálom s dlhoročnými skúsenosťami a užívajte si dostatok voľnosti s našou pomocou.

 [plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: freedigitalphotos.net

Leave a Reply