Home / Nezaradené / Ako sa pripraviť na prvé lezenie

Ako sa pripraviť na prvé lezenie

Jar sa prebudila a s ňou aj príroda ukazuje, že je čas znovu vyletieť kamsi na vrchol. Horolezectvo, pre niekoho extrémny šport, pre iných vzrušujúca zábava, ktorá v sebe skrýva výzvu, vytrvalosť a obetu. Ak patríte medzi milovníkov hôr, plies či dolín a práve tento rok ste si dali záväzok, že sa konečne odhodláte prekonať vysoké štíty skál, poradíme vám ako na to bezpečne a s pocitom slobody, po akom istotne túžite. Nepreceňte určite vlastné sily a dôkladne sa pripravte na „protivníka“, ktorý sa má stať vašim priateľom. Neskúsenosť, zlé naplánovanie počasia, ako aj nedostatočné vybavenie môžu prispieť k zraneniu alebo dokonca smrti. Určite preto ani tento rok nezabudnite na poriadnu výbavu a poistenie. Nie každý totiž zvládne to, čo títo spidermani:

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=HrX0ohmu1zw’]

A práve preto sa na svoj prvý, druhý či tretí lez dôkladne pripravte. Pomôže vám niekoľko zaručených tipov, ako nezlyhať.

1. Čo najviac čítajte

Skôr ako vyrazíte na hory, čo najviac sa informujte o potrebných zručnostiach a skúsenostiach iných ľudí. Je dôležité pochopiť, ako veľké mentálne úsilie je potrebné k tomu, aby ste dosiahli na vrchol a boli fit. Množstvo kníh je preplnených príbehov skúsených horolezcov, ktorí sa vyšplhali na náročné a zaujímavé úpätia hôr. Sledujte tiež DVD, zaujímavé videá, ako aj tipy, v ktorom ročnom období je v konkrétnej krajine najvhodnejšie liezť. Naučte sa tiež všetko o poveternostných podmienkach v horách. Naučte sa z oblohy čítať predzvesti zlého počasia, či otestovať smer vetra.

2. Zhodnoťte správne svoju duševnú kondíciu

Pre veľa horolezcov je skala výzvou. Odchádzajú mimo svojej klimatizovanej kancelárie do sveta, kde drsné klimatické podmienky a chvíľa nepozornosti môžu mať závažné dôsledky. Temperament ako aj emocionálna nevyrovnanosť nepatria na hory! Zvážte, či ste schopní skutočne prekonať prekážku, ktorú ste si určili alebo si nájdete niečo menej namáhavé. Sebadôvera je pozitívna vec, ale i malá nepozornosť môže spôsobiť nemalé ťažkosti.

3. Školenie nikdy nie je na škodu!

Ak patríte medzi začiatočníkov, určite neváhajte využiť počiatočné vzdelávanie. Lezenie so sprievodcom vás naučí základné techniky a zručnosti, vrátane čítanie máp, viazanie zložitých a kvalitných uzlov, ako správne používať lano, ale i jednu z najdôležitejších vecí, ktorá je zaslúžene pravidlom číslo 1: vybavte si poistenie na hory! Základom tréningu je aj poskytnutie prvej pomoci. Naša rada: nájdite si skutočne skúseného sprievodcu, ktorý vám nahradí množstvo kníh, ktoré by ste bez šikovného a sčítaného horolezca museli sami naštudovať.

4. Bezpečnosť nadovšetko!

Pre bezpečnosť na lane je dôležité udržiavať kondíciu počas celého roka. Beh, bicyklovanie, lyžovanie či túry do hôr aj počas zimy z vás spravia študenta pripraveného na jarnú maturitu. Zvoľte správne terén a postupne pridávajte náročnosť. Základné pravidlo však je, nikdy nechodiť na lez sám! Odvaha sa cení, avšak vždy je potrebné liezť minimálne v dvojici a s osobou, ktorá má viac skúseností ako vy. Možno pri slove bezpečnosť vám napadne, že predsa ide o extrémy šport, ktorý sa spája s rizikom a preto odignorujete pár rád s odkazom na kliknite sem, avšak verte, že vždy je lepšie dvakrát merať a raz rezať! V divočine to platí dvojnásobne.

 [plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Text: PR

Foto: sxc.hu

Leave a Reply