Home / Blog / PR články / Garáž je nielen o komforte, ale i o bezpečí

Garáž je nielen o komforte, ale i o bezpečí

Keď sa človek rozhodne postaviť rodinný dom, ale aj špecializovanú firmu, mal by zvážiť tiež to, či uprednostní klasické alebo priemyselné brány. Ako parkovacie miesto pre svojho tátoša, prípade ako iný úložný priestor, chcete využiť tradičnú garáž alebo Vám postačí prístrešok? Nech už sa rozhodnete akokoľvek, netreba zabúdať, že od Vašej voľby závisí praktickosť, bezpečnosť a pohodlie odparkovaného automobilu či iného majetku, ktorý sa rozhodnete chrániť. Aby bolo Vaše rozhodovanie jednoduchšie, ponúkame Vám pár dobre mienených rád. 

Automatic Garage Gate and Single Red House with brick wall, XXXL

Prístrešok

Možno patríte k ráznym zástancom pevných garáži, no aj montovaný prístrešok so sebou prináša rad výhod. Najviac asi zaváži, že Vás bude stáť oveľa menej než garáž. Ďalším plusom je aj rýchlosť, akou dokážete túto striešku zhotoviť. Každý priemerne zručný chlap si s jej zhotovením poradí, a teda dokáže tento príbytok pre auto zrealizovať aj sám alebo s pomocou dobrého známeho. I toto dokáže ušetriť nemalé prostriedky. 

Samotný prístrešok veľmi dobre ochráni vozidlo pred dažďom, snehom, slnkom alebo krúpami. Výhodou tu je aj voľné prúdenie vzduchu okolo auta, čo spôsobuje rýchlejšie vyschnutie podvozku. Ďalšou výhodou je i jednoduché vybavenie dodatočného stavebného povolenia na prístrešok. Nevýhodou striešky je jej nižšia bezpečnosť a menší komfort oproti garáži. Možno by nezaškodilo prístrešok uzavrieť z každej strany a zvážiť zefektívnenie prístupu do neho. Napríklad také automatické brány sú dnes mimoriadne trendy a máte všetko komplet zabezpečené.

Ak sa už rozhodneme pre prístrešok, ktorý je umiestnený pri dome alebo bude oddelený od neho, mal by ladiť s dizajnom a štýlom stavby. Taktiež by Vás mal zaujímať vjazd alebo výjazd do dvora i prístrešku, aby nedochádzalo neskôr ku zbytočným komplikáciám. Ak sa rozhodneme umiestniť prístrešok blízko hranice Vášho pozemku, mali by sme o tom informovať suseda, ak už nemáme zakomponovanú výstavbu rodinného domu v stavebnom povolení priamo s prístreškom.

Garáž

Medzi základné výhody garáže patrí nesporne pohodlie, bezpečnosť a nadštandardný komfort vybavenia. Plusom každej garáže je aj to, že v nej môžeme zriadiť dielňu alebo sklad. Veľkou nevýhodou je predovšetkým jej cena. No ak toto oželiete, zaručene nebudete ľutovať. Garáž môže byť dokonca aj vykurovaná. To určite oceníte najmä vtedy, keď je vonku daždivé alebo mrazivé počasie. Vybavená by mala byť aj kvalitnou bránou, aby sa zabránilo nežiaducemu vniknutiu. Garážové brány sú tiež účinnou tepelno-izolačnou bariérou. Podobne ako prístrešok, tak aj garáž s bránou by mali ladiť s domom. Na trhu je mnoho spoločností s rôznymi atraktívnymi ponukami. Vyberať si môžete z niekoľkých farebných prevedení, typov a modelov. Určite nezaškodí pripomenúť, že medzi najčastejšie patria tieto: 

Sekciové sú najpoužívanejšie a veľmi obľúbené. Jednotlivé panely brány sa pomocou pružín posúvajú po koľajniciach na strope garáže. 

Výklopnébývajú masívne. Nevýhodou týchto brán je ich horšia tepelno-izolačná vlastnosť a taktiež potrebujú  veľa miesta pred garážou a pod stropom.

Krídlovéhodia sa k tradičných domom. Otvárajú sa smerom von. Ich výhodou je, že ich môžete zatepliť. 

Sekciové /otvárané do boku/ sú vhodné do garáží, kde je pod stropom  nejaká prekážka. Vyzerajú ako sekciové brány otočené o 90 stupňov.  

Veríme, že sa pri výbere rozhodnete správne a bezpečie Vášho majetku už nič neohrozí.  

Zdroj: mojdom.zoznam.sk

Foto: © [aruba2000] / Dollar Photo Club

Leave a Reply